Du är här:

3 tips för att stärka och skriva ditt CV

Lotta Eriksson

5 min 2019 - 03 - 07

Att skriva ett riktigt bra CV är inte alltid helt lätt. Det gäller att på ett bra och tydligt sätt få fram dina kompetenser och tidigare erfarenheter. Helst ska det även sticka ut från mängden lite för att inte drunkna i en hög av liknande dokument. Oavsett om du söker nytt jobb aktivt eller trivs på ditt nuvarande så är det bra att alltid ha ett uppdaterat CV. I det här blogginlägget ger vi dig därför tre konkreta tips för hur du stärker det. 

Två av tre vill byta karriär enligt en undersökning, de är så kallade ”late bloomers”. Det berättar John Mellkvist, PR-konsulten som har myntat det svenska begreppet ”ålderism” och opinionsbildat för att belysa vikten av att ha olika generationer på arbetsplatsen.

– Känner man att man inte håller längre ska man se det som kompetensutveckling och söka nya banor. Man ska inte se det som att det är dags att kliva åt sidan, utan att man gör något nytt som man tycker är roligt, säger han.

Ladda ner vår handbok - Handbok för dig på ekonomiavdelningen

 
Oavsett om du vill stanna kvar där du är, eller om du känner att du vill vidare, är det viktigt att stärka upp ditt CV. Det är helt enkelt ditt kvitto för den kompetens du besitter.  

Ett CV ska vara max två sidor och innehålla det senaste du gjort först, både när det gäller anställningar och utbildningar. Därför är det viktigt att du funderar över om det är några kompetenser du behöver stärka upp. Hitta utbildningar du kan behöva och försök att få möjlighet att gå dem. Du kanske exempelvis behöver stärka upp din kommunikativa eller konsultativa förmåga, egenskaper som blir allt viktigare i digitaliseringens tidevarv?

Du kanske behöver bli bättre på något av alla system ni jobbar med, för att kunna fungera mer som en support- och specialistfunktion? När du gått eventuella kurser, är det dags att vässa ditt CV i praktiken.

TRE TIPS för att stärka ditt cv: 

  1. Lyft fram vad du har åstadkommit
    När du skriver ditt CV behöver du inte i detalj specificera alla anställningar utan beskriv hellre de resultat som du uppnått. Konkretisera och kvantifiera dina framgångar om det går. Lyft fram de senaste framgångarna först. Har du varit med i något utvecklingsarbete? Har du varit med och infört nya system? Berätta om det och vad det har lett till.

    2. Anpassa CV:t och vara personligt
    Anpassa ditt CV efter de tjänster du är intresserad av och bifoga ett personligt brev som komplement för att beskriva dig som person. Sist kan du skriva ett par rader om privata intressen som kan vara relevanta för tjänsten. Använd ett foto i din ansökan och välj en bild som är presentabel och professionell.

  2. Ha en välplanerad och strukturerad ordning
    Det är viktigt att ditt CV sticker ut lite men framför allt att det är välstrukturerat med relevant information. Börja med den senaste anställningen. De två-tre senaste anställningarna är mest relevanta och ska beskrivas mer utförligt. Ju längre bort i tiden, desto kortare text. Ange dina utbildningar och kurser efter anställningarna börja med den senaste utbildningen först. (Källa: Inhouse)


Det händer mycket inom ekonomi just nu. Många arbetsuppgifter automatiseras och efterfrågan på tjänsterna är hög. Det gäller att rusta sig för framtiden, till exempel genom att stärka upp sitt CV med ny kompetens. Det har blivit allt vanligare att helt enkelt byta karriär, så en del känner kanske att de faktiskt vill testa något nytt. Då är ett CV som berättar vad du har uppnått snarare än bara var du har jobbat viktigt!

Vill du få fler tips på hur du kan möta dagens utmaningar,  bli bättre på att nätverka och hur ditt CV kan bli ännu bättre? Läs vår handbok!

Ladda ner handboken