Du är här:

3 tips som stärker konkurrenskraften inom ekonomi

Lotta Eriksson

3 min 2019 - 07 - 24

Genom att hålla koll på branschen och veta vilka kompetenser som krävs för rollerna på ekonomiavdelningen är det lättare att hålla sig attraktiv på arbetsmarknaden . I det här inlägget delar vi därför med oss av tre konkreta tips för hur rustar dig för framtidens förändringar!


Digitaliseringen påverkar de flesta yrken, vilket - som vi tidigare berättat - innebär att många     arbetsuppgifter på landets ekonomiavdelningar kommer att förändras.

Därför är det förstås viktigt att bredda och fördjupa sina kunskaper för att hålla sig attraktiv på arbetsmarknaden.

En trend är att stora organisationer blir färre. De kanske skalas ner, köps upp eller mynnar ut i mindre företag. Då är det vanligt att vissa stödfunktioner, som exempelvis ekonomi, ifrågasätts eller förändras.

- De mindre företagen kommer att använda sig mer av konsulter, säger trendspanaren Kjell Lindström.

- Därför tror jag att många som har den här typen av stödfunktion behöver förbereda sig på att sälja sin tjänster och jobba mer som egenföretagare.

Det kan betyda ett karriärbyte eller en karriärutveckling. Ett sätt är förstås att gå en ekonomiutbildning men det finns andra tips på hur du kan göra dig mer konkurrenskraftig.

 

Så - här följer tre konkreta tips på hur du kan förbereda dig inför framtiden och bli ännu mer konkurrenskraftig!

  • Omvärldsbevaka! Läs artiklar, prenumerera på tidningar och kostnadsfria nyhetsbrev. Följ andra personer och företag i  sociala medier och läs bloggar.
  • Nätverka! Gå på mässor, konferenser, frukostseminarier och bli mer aktiv på LinkedIn.
  • Lär dig mer om ekonomisystemen och utveckla din tekniska och analytiska kompetens. Det går att bli expert på systemen och att analysera det de producerar! Eller lär dig mer om hur det är att arbeta som konsult eller egenföretagare.

 

I vår "Handbok för dig som arbetar på ekonomiavdelningen" finns fler tips och råd, bland annat kring hur du kan bli bättre på att omvärldsbevaka, hur du skaffar rätt kompetens för morgondagen och hur du blir mer konkurrenskraftig. Du får också veta mer om hur du kan nätverka, både på nätet och i verkligheten, och vad du ska tänka på inför karriärsamtalet med arbetsgivaren. Du kan enkelt ladda ner handboken här nedan!

 

Ladda ner handboken