Du är här:

4 tips för att bli konkurrenskraftig

Lotta Eriksson

4 min 2019 - 01 - 28

Du kommer inte att bli utkonkurrerad av automatiseringen. Däremot kommer en del av de enklare och mer monotona arbetsuppgifterna på ekonomiavdelningen att digitaliseras. Det ställer andra krav på dig som idag jobbar med liknande arbetsuppgifter att bredda och fördjupa din kompetens, att göra dig attraktiv på arbetsmarknaden. I det här blogginlägget får du fyra tips på hur du kan förbli konkurrenskraftig.

Det finns en lång rad kompetenser för olika roller på ekonomiavdelningen. Genom att du känner till de viktigaste konkurrensfördelarna blir det lättare att anpassa dig efter vad som efterfrågas.

I vår rapport ”Morgondagens medarbetare på ekonomiavdelningen” säger Clara Backlund, rekryterande konsultchef på KFX HR-partner, att rätt attityd och inställning kommer att bli en stor konkurrensfördel i framtiden.

Ladda ner vår handbok - "Handbok för dig på ekonomiavdelningen" 

- Många av våra kunder letar efter människor som är nyfikna. Personer som verkligen vill lära sig saker, kan komma med egna initiativ och vågar ta för sig. Det har inte med ålder att göra, utan handlar helt om vilken inställning och attityd man har.


Enligt Clara Backlund finns det ytterligare en framgångsfaktor; att skaffa sig teknisk kunskap.

- Den yngre generationen har vuxit upp med teknik och har därför ett naturligt försprång kring tekniska frågor. Genom att vilja lära sig och faktiskt också göra det när ny teknik dyker upp, kommer man långt, poängterar hon.

ANALYS, TEKNIK, ATTITYD OCH PEDAGOGIK VIKTIGT PÅ EKONOMIAVDELNINGEN


Det bekräftas av Annelie Almérus, kvalificerad handläggare vid Arbetsförmedlingen, som uttalar sig i en artikel i Civilekonomen. Hon säger:

- Arbetsuppgifter som går att automatisera kommer att rationaliseras bort och ekonomijobben kommer mer och mer gå ut på att hitta kreativa lösningar, göra analyser och att lägga fram och förklara dem. En analytisk och pedagogisk förmåga blir viktigare.

Hon fortsätter:

- Även teknikkompetens och god systemkunskap kommer att vara efterfrågat.

Annelies råd är att fråga din arbetsgivare om möjlighet till vidareutveckling men också att själv fortsätta lära!


HUR BLIR DU DÅ KONKURRENSKRAFTIG? HÄR ÄR 4 TIPS: 


1. Skaffa en diplomering eller certifiering som ett bevis på din kompetens. Det stärker dig och gör dig mer konkurrenskraftig på framtidens arbetsmarknad. Stärk till exempel dina kunskaper inom teknik och kommunikation. 

2. Skräddarsy ditt CV så att det sticker ut i mängden. Framhåll sådant du åstadkommit hittills.

3. Lär dig och ta till dig nya verktyg. Bli expert på några system och agera som support åt dina kollegor.

4. Utveckla din förmåga till kommunikation, flexibilitet och samarbete. Alla de ”mjuka” värdena blir viktigare när annat automatiseras.

När arbetsuppgifter förändras eller försvinner gäller det att hänga med i utvecklingen och se möjligheterna för att hålla sig konkurrenskraftig. Fortbildning och omvärldsbevakning är viktiga ingredienser för att stå rustad för framtidens behov men också ett mått av nyfikenhet och förändringsbenägenhet.

I vår handbok får du fler konkreta tips för hur du kan framtidssäkra din kompetens, bli bättre på att nätverka och hur du håller dig uppdaterad på ditt område för att fortsätta vara attraktiv på arbetsmarknaden.

Ladda ner handboken