Du är här:

Ändrade skatter vid årsskiftet

Lotta Eriksson

3 min 2021 - 01 - 25


Den 1 januari 2021 trädde en rad skatteförändringar i kraft. Bland annat utvidgas rutavdraget. Skatteverket har gjort en bra sammanställning över några av dem.


Rutavdraget utvidgas och taket för rutavdraget höjs

Rutavdraget utvidgas med fyra nya tjänster; 

  • tvätt och vård av kläder och hemtextilier vid tvättinrättning,
  • en möbleringstjänst,
  • en transporttjänst som avser bortforsling av bohag och annat lösöre från bostaden till försäljningsverksamhet som drivs i syfte att främja återanvändning samt
  • en tjänst som avser enklare tillsyn av bostaden.

 

Dessutom höjs taket för rutavdrag höjs till 75 000 kronor.


Skattereduktion för installation av grön teknik

Skattereduktion för installation av grön teknik ges med 15 procent av de debiterade arbets- och materialkostnaderna för installation av solceller och med 50 procent av de debiterade arbets- och materialkostnaderna för installation av lagring av egenproducerad elenergi och installation av laddningspunkt till elfordon. Skattereduktionen får uppgå till högst 50 000 kronor per beskattningsår.

Avskaffad schablonintäkt på uppskovsbelopp

Uppskovsräntan tas bort för att skjuta på beskattningen av bostadsvinsten.

Skatten för personer över 65 år sänks ytterligare

Det förhöjda grundavdraget för personer över 65 år ändras så att den skillnad i beskattning mellan pension och löneinkomst som jobbskatteavdraget har medfört i princip tas bort. Det innebär att grundavdraget höjs för alla med inkomster mellan 213 000 och 1 418 000 kronor per år. För dem med inkomster över 1 423 000 kronor per år minskas det förhöjda grundavdraget.

Ändrad beräkning av förmånsvärdet för fri kost i särskilda fall

Det har införts skattefrihet för förmån av kost i särskilda fall. Förändringen föranleds av de matgåvor som har lämnats till framför allt vårdanställda i samband med coronapandemin. Det här tillämpas retroaktivt för förmåner som lämnats efter den 31 mars 2020.

Public service-avgiften sänks

Public service-avgiften sänks från 2,092 inkomstbasbelopp till 1,950 inkomstbasbelopp.
Det innebär att avgiften ska betalas med 1 procent av den beskattningsbara förvärvsinkomsten upp till en inkomst som motsvarar 1,950 inkomstbasbelopp för beskattningsåret.

Förändrade skatteregler vid tillfälligt arbete i Sverige

Ändringen innebär att 183-dagarsregeln i lagen om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta inte ska tillämpas när det är fråga om uthyrning av arbetskraft för arbete i Sverige. Det införs också en skyldighet för utbetalare som hör hemma i en annan stat och inte bedriver verksamhet från ett fast driftställe i Sverige att dels göra skatteavdrag från den ersättning som betalas ut för arbete i Sverige, dels lämna särskilda uppgifter till Skatteverket.


Läs mer om förändringarna på Skatteverkets hemsida!