Du är här:

Återbetalning av moms

Lotta Eriksson

2 min 2022 - 02 - 01

I ett nytt ställningstagande från januari i år redogör Skatteverket för sin syn på rätten till återbetalning av ingående skatt för beskattningsbara personer etablerade i Sverige som utför transaktioner i andra EU-länder.

I ställningstagandet finns även svar på hur den ingående skatten ska fördelas när en beskattningsbar person endast delvis har rätt till återbetalning.

När det gäller ingående moms kan man antingen har rätt till avdrag eller återbetalning.  Utländska beskattningsbara personer kan till exempel ha rätt till återbetalning av svensk moms som de har debiterats vid hotellövernattningar i Sverige.

Enligt Skatteverket kan en beskattningsbar person som är etablerad i Sverige  ha rätt till återbetalning för ingående skatt som avser varor eller tjänster som omsätts i andra EU-länder.

Den rätten gäller bara om den ingående skatten avser förvärv som används för en omsättning som är skattepliktig eller medför återbetalningsrätt i det EU-land där omsättningen görs. Det krävs också att omsättningen skulle ha varit skattepliktig eller skulle ha medfört rätt till återbetalning om den gjorts här i landet.

Värt att notera är dock att en transaktion mellan två etableringar i olika länder inom en och samma beskattningsbara person inte är en omsättning. Det innebär att om en etablering här i landet bistår en etablering i ett annat EU-land med t.ex. en administrativ tjänst så är det inte frågan om en omsättning av en administrativ tjänst.

Istället har den ingående skatten på eventuella kostnader för den administrativa tjänsten samband med de omsättningar som etableringen i det andra EU-landet har. Det innebär att rätten till återbetalning är beroende av de utgående transaktionerna i det andra EU-landet.

Om de här transaktionerna är skattepliktiga eller medför återbetalningsrätt i det andra EU-landet och skulle ha varit skattepliktiga eller skulle ha medfört rätt till återbetalning om de gjorts här i landet så kan återbetalning bli aktuellt.

 

Läs mer på Skatteverkets hemsida

Läs mer i Tidningen Konsulten