Du är här:

Återstartspaket för svensk ekonomi

Lotta Eriksson

3 min 2020 - 09 - 01

Finansminister Magdalena Andersson har presenterat Finansdepartements senaste prognos för den ekonomiska utvecklingen, inriktningen för höstens budgetproposition och ett återstartspaket för ekonomin med över 100 miljarder kronor i budgeten för nästa år.

Pandemin och dess följdverkningar har naturligtvis förändrat utsikterna för den ekonomiska utvecklingen i Sverige och omvärlden. BNP väntas falla kraftigt i år världen över.

Samtidigt tycks aktiviteten i svensk ekonomi ha bottnat under våren och återhämtningen nu inletts. Det framkommer när regeringen nu planerar för ett återstartspaket.

I Sverige bedöms BNP falla med 4,6 procent i år, vilket är något mindre negativt jämfört med den bedömning som Finansdepartementet gjorde i juni.

magdalenaandersson_1

- Vi kan se tecken på återhämtning även om läget i svensk ekonomi fortsatt är mycket allvarligt. Stor osäkerhet råder kring pandemins utveckling och återhämtningen kan bli utdragen, säger finansminister Magdalena Andersson, i ett pressmeddelande.

- Nu börjar regeringen ställa om från tillfällig krispolitik till investeringar för att få hjulen att snurra i ekonomin och skapa nya jobb. För att så snabbt som möjligt ta Sverige ut ur lågkonjunkturen behövs en återstart av svensk ekonomi. Därför kommer vi att presentera en historisk budget med förslag som summerar till över 100 miljarder kronor, fortsätter hon.


Arbetslösheten beräknas bli 9 procent i år

När det gäller utvecklingen på den svenska arbetsmarknaden väntas både sysselsättning och sysselsättningsgrad falla i år, men korttidspermitteringarna bedöms ha dämpat fallet i sysselsättningen eftersom företag kan behålla personal i större utsträckning.


Enligt regeringen väntas också arbetskraftsdeltagandet minska men mindre än sysselsättningsgraden och bara temporärt. Arbetslösheten beräknas till följd av detta bli 9 procent i år och 9,5 procent nästa år.

Lågkonjunkturen innebär att de offentliga finanserna försvagas kraftigt, dels till följd av lägre skatteintäkter, dels till följd av finanspolitiska åtgärder för att bemöta krisen.

Jämfört med bedömningen i juni har den offentliga sektorns finansiella sparande för 2020 reviderats upp med cirka två procentenheter, vilket beror på att permitteringarna väntas bli färre och ekonomin något starkare än vad som då antogs.

För 2021 har återstartspaketet på över 100 miljarder kronor lagts in i beräkningarna och det finansiella sparandet bedöms då uppgå till -3,3 procent. Den offentliga sektorns skuldsättning bedöms i år öka till 42,9 procent av BNP.

- Den gemensamma ekonomiska styrka som vi har byggt upp ska vi nu använda för att återstarta svensk ekonomi. Med kraftfulla offentliga investeringar i välfärd och klimatomställning ska vi få hela Sverige i arbete och jobba oss ur krisen tillsammans, summerar Magdalena Andersson.

 

(Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet)