Du är här:

Behöver ekonomiassistenter byta bana i karriären?

Lotta Eriksson

2 min 2019 - 08 - 16

Enligt flera av varandra oberoende rapporter löper ekonomiassistenter, bokförings- och redovisningsassistenter risk för att deras yrke, som det ser ut i dag, försvinner i framtiden. Däremot försvinner inte arbetstillfällena, utan uppgifterna förändras.

- Vi har en teknisk utveckling som gör att antalet jobb för den här typen av ekonomiarbeten kommer att minska. Det innebär inte alla gånger att jobben blir färre men många arbetsuppgifter förändras och kommer fortsätta att göra det, konstaterar Marcus Löwing från Arbetsförmedlingen, i rapporten Morgondagens medarbetare på ekonomiavdelningen.

Han menar också att ekonomiassistenter ska vara beredda på att konkurrensen om jobben hårdnar:

- Om vi ser till hur det ser ut för ekonomiassistenter, kommer konkurrensen om de lediga jobben bli hård på både kort och lång sikt.


- Det beror på att många söker sig till de här yrkena men det beror också på att utbildningar om leder till arbeten som till exempel ekonomiassistent fortfarande är populära, säger han.


Karriärutveckling kan bli nödvändigt

Enligt rapporten ”Vartannat jobb automatiseras inom 20 år”, från Stiftelsen för strategisk forskning löper bokförings- och redovisningsassistenter 97 procents risk för att yrket försvinner de närmaste 20 åren.

Arbetsuppgifter som automatiseras kommer alltså att påverka ekonomiassistentens jobb, så det blir i stället allt viktigare att hitta kreativa lösningar, göra analyser och att kunna förklara resultaten.

Man behöver alltså inte byta karriär eller bana om man inte själv vill - däremot kan man utveckla vissa färdigheter.

Eftersom analytiska, kommunikativa och pedagogisk förmågor därmed blir mer angelägna, gäller det att börja fundera på att bredda och fördjupa sin kompetens - och att följa trenderna och utvecklingen med intresse.

I "Handbok för dig som arbetar på ekonomiavdelningen" beskrivs bland annat hur man kan bli bättre på att omvärldsbevaka och nätverka för att hålla sig ajóur med framtidens jobb på ekonomiavdelningen!

Du kan ladda ner handboken genom att trycka på knappen här nedan!

 

LADDA NER HANDBOKEN