Du är här:

Bolagsbrotten - nya åtgärder att vänta

Lotta Eriksson

2 min 2024 - 09 - 27

Regeringen har nu lämnat över propositionen Bolag och brott till riksdagen. Propositionen innehåller förslag på åtgärder som syftar till att förebygga och bekämpa brott som begås i och genom företag. Lagändringarna föreslås träda i kraft dem 1 januari 2025.


Regeringens proposition Bolag och brott har lämnats över till riksdagen. Förslagen innebär bland annat att

  • företagskapning ska kriminaliseras
  • maxstraffet för brott mot målvaktsförbudet ska höjas från ett till två års fängelse
  • Bolagsverket ska få bättre verktyg att genomföra kontroller och stryka felaktiga uppgifter i sina register,  förseningsavgifterna vid försenad inlämning av årsredovisningar ska höjas och alla bostadsrätts­föreningar och andra ekonomiska föreningar ska lämna in sina årsredovisningar till Bolagsverket
  • vissa nya regler om stiftelser ska införas, bland annat målvaktsförbud och anmälningsplikt för revisorer vid misstanke om ekonomisk brottslighet. 

– För att trycka tillbaka den organiserade brottsligheten måste vi strypa den kriminella ekonomin, säger justitieminister Gunnar Strömmer i ett pressmeddelande.

- Den organiserade brottsligheten utnyttjar systematiskt företag som verktyg i sina brottsupplägg för att tjäna eller tvätta pengar med olagliga metoder. Dessa förslag är ämnade att på ett effektivt och träffsäkert sätt försvåra för kriminella att begå brott genom företag. I förlängningen handlar det också om att värna en sund och rättvis konkurrens.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

 

Välkomnas av branschorganisationen

Branschorganisationen FAR välkomnar förslaget, enligt ett nyhetsbrev;
– Mycket bra att Bolagsverket föreslås få ett tydligare brottsförebyggande uppdrag och möjlighet att göra fler kontrollinsatser. Sverige behöver skapa ett robust system som minskar risken för ekonomisk brottslighet i bolagssektorn, säger Karin Apelman, generalsekreterare och vd på FAR.


– Dagens regelverk gör att ekonomisk brottslighet kan fortgå utan myndigheternas vetskap. FAR välkomnar därför att fler associationsformer får krav på att offentliggöra sin årsredovisning. Det är även bra att regeringen föreslår höjda förseningsavgifter för att få bukt med oseriösa aktörer som försöker förhala extern granskning, fortsätter hon.