Du är här:

Dags för årsredovisning?

Lotta Eriksson

3 min 2022 - 03 - 03

Alla aktiebolag, bostadsrättsföreningar, ekonomiska föreningar, handelsbolag, större företag och vissa stiftelser är - som bekant - skyldiga att upprätta en årsredovisning. Detta styrs av Årsredovisningslagen, ÅRL, som innehåller bestämmelser om hur man upprättar och offentliggör en årsredovisning, koncernredovisning och delårsrapport.

Årsredovisningslagen föreskriver bland annat ett antal allmänna och grundläggande principer för hur en årsredovisning ska upprättas. De delas in i fyra allmänna principer;

  1. Överskådlighetsprincipen: Innebär att informationen ska vara lättillgänglig och presenteras på ett relevant och systematiskt sätt
  2. God redovisningssed: Rättslig standard som basera på lag, normgivning, praxis, seder och bruk.
  3. Helhetsprincipen: Innebär att information som behövs för att tolka och förstå balans‐ och resultaträkning måste lämnas. Principen om rättvisande bild är ett centralt begrepp och innebär att årsredovisningen som helhet ska ge en korrekt bild av bolaget, dess ställning och ekonomiska utveckling.
  4. Väsentlighet: Ett företag får avvika från bestämmelserna om redovisning, uppställning, värdering och upplysning och konsolidering i denna lag, om följden av avvikelsen inte är väsentlig.

Redovisningskompetens är förstås viktig för att det ska bli lätt att göra rätt. Så – är det dags att vässa kompetensen?

Om och när du vill ta dina redovisningskunskaper till nästa steg är  Diplomerad Redovisningsekonom utbildningen för dig! Där får du fördjupa dig kring bokslut, årsredovisning och hur allting hänger ihop, detta för att göra dig till en ännu bättre ekonom i företagets löpande redovisning.

- Att kunna se konsekvenser och sammanhang redan i det löpande arbetet som sker under räkenskapsåret ger ett bättre årsbokslut, konstaterar Annica Kämpe, kursledare och själv ekonom.
- Under utbildningen lär jag ut hur man får kontroll på företagets siffror och hur det går på månadsbasis. Det ger bättre analyser månadsvis och innebär att man slipper  överraskningar  i bokslutet, fortsätter hon.

Utbildningen Diplomerad redovisningsekonom tar upp årsredovisningslagen, olika skattelagar samt förhållningssätt inför räkenskapsårets avslut.

- Tillsammans går vi genom verkliga exempel, analyserar årsredovisningar, lär oss se risker och vad vi ska tänka på, berättar Annica Kämpe och avslutar:
- Utbildningen är en väl investerad tid för att effektivisera ditt egna arbete!

Läs mer om Diplomerad redovisningsekonom här!