Du är här:

Därför måste du kunna mer än ekonomi

Lotta Eriksson

3 min 2019 - 03 - 27

Teknik, resursteori och modernt redovisningsarbete. Det är några saker som framtidens ekonomer behöver vässa sin kompetens inom, enligt en debattartikel i SvD i fjol. Det räcker dock inte med det - framtiden kommer kräva helt nya egenskaper på ekonomiavdelningen. Här berättar vi mer om vilka kompetenser och egenskaper som behövs!

"Ekonomernas kompetens måste i framtiden innehålla mer än det som idag definierar en ekonom". Det skrev Stefan Tengblad, professor i företagsekonomi, och Anders Källström, adjungerad professor i företagsekonomi på Svenska Dagbladets debattsida i mars 2018.

De två professorerna menade bland annat det finns minst tre stora krav på hur utbildningarna inom ekonomi måste utvecklas. Det handlade bland annat om att ekonomer måste bli bättre på teknik, eftersom digitaliseringen förändrar villkoren för ekonomin och förändrar yrkesroller, funktioner, affärsidéer och branscher.

Ekonomer måste också, menar skribenterna, bli bättre på ekologi och resursteori för att bidra till en ekonomiskt och ekologiskt hållbar utveckling. Slutligen måste ekonomerna bli bättre på att förstå och utveckla sättet som redovisning sker på. Dagens ekonomiska mätning är omodern och otillräcklig, skriver de i debattinlägget.

"Ekonomer i arbetslivet, liksom deras arbetsgivare, behöver förstå behovet av ekonomer med ständigt färsk kunskap kring samhällsutmaningarna. Det kan göra skillnad för ett svenskt näringsliv - och samhälle - i framkant", sammanfattar de.

Läs debattinlägget i sin helhet här

Nu är det inte bara "hårda kunskaper" som krävs för att möta framtiden som ekonom. Som vi tidigare skrivit här på Ekonomibloggen kommer många som arbetar med ekonomi behöva bredda sin kompetens och att utveckla egenskaper som noggrannhet, struktur, förmåga att arbeta mot deadlines och sin kommunikativa förmåga, alltså de mer "mjuka" kunskaperna.

I rapporten "Morgondagens medarbetare på ekonomiavdelningen" lyfter Clara Backlund på KFX HR-partner just fram vikten av att vara nyfiken, anpassningsbar och förändringsbenägen.

- Många av våra kunder letar i dag efter människor som är nyfikna. Personer som vill lära sig saker, kan komma med egna initiativ och vågar ta för sig. Det har inte med ålder att göra utan handlar helt om vilken inställning och attityd man har, kommenterar hon.

Ladda ner rapporten "Morgondagens medarbetare på ekonomiavdelningen här

För att bli konkurrenskraftig bör man diplomera eller certifiera sig och läsa in nya områden, som kommunikation, juridik och teknik. Det vedertagna begreppet "livslångt lärande" handlar ju om att förstå den utveckling som pågår och att bygga upp kompletterande och relevant kompetens.

 

Hur gör man det då? Och vilka egenskaper ska du utveckla? Det kan handla om:

  1. att var noggrann
  2. att vara strukturerad
  3. att kunna jobba med deadlines
  4. att ha en social förmåga
  5. att kunna samarbeta

 

I "Handbok för dig som arbetar på ekonomiavdelningen", finns det fler tips på vinnande egenskaper och hur du blir konkurrenskraftig - när du nu behöver kunna mer än ekonomi!

Ladda ner handboken