Du är här:

De har Sveriges bästa årsredovisning

Lotta Eriksson

2 min 2020 - 10 - 07

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, installationsföretaget Instalco och tankerrederiet Concordia Maritime vann årets pris Sveriges bästa årsredovisning 2019, i kategorierna Large Cap, Mid Cap och Small Cap. Atrium Ljungberg belönas även med priset ”Bästa design”.

Det är FAR som delar ut priset Sveriges bästa årsredovisning och syftet är att lyfta bolag som på ett transparent, tillförlitligt och ärligt sätt kommunicerar finansiell information.

I årets tävling, som  var den 55:e i ordningen har 310 svenska aktiebolag på Nasdaq Stockholm bedömts.

Juryn har tagit i beaktande följande områden där bolagen måste lämna tillfredsställande information; vd-ord, mål- och måluppfyllelse, affärsidé och strategi, affärsområdesinformation, information kring marknad och konkurrenter, beskrivning av risker och möjligheter, bolagsstyrning, hållbarhet och grafisk utformning.

Utöver den frivilliga information som bolagen väljer att presentera tittar också juryn på hur bolagen väljer att redovisa den obligatoriska informationen i förvaltningsberättelse och bakvagn.

Genom omröstningar och diskussioner enades alltså juryn om de tre vinnarna i klasserna Large Cap, Mid Cap och Small Cap, samt Bästa Design och det blev Atrium Ljungberg AB som knep utmärkelsen Sveriges bästa årsredovisning 2019 i ”Large Cap” samt Bästa Design. Juryn skriver bland annat:

"Det mest iögonfallande för 2019 är att formatet ändrats från det vanliga A4 till liggande, vilket gör det mer behändigt att läsa på datorskärm. Det är förvånansvärt få företag som valt att gå den linjen – trots att sannolikt den absoluta majoriteten av läsarna nu tar till sig information digitalt."

I klassen ”Mid Cap” vann Instalco AB  och i klassen "Small Cap" vann Concordia Maritime AB.