Du är här:
  • Startsida
  • Ekonomiblogg
  • Digitaliseringen skapar ingen oro hos ekonomidirektörer i offentlig sektor

Digitaliseringen skapar ingen oro hos ekonomidirektörer i offentlig sektor

Lotta Eriksson

2 min 2019 - 07 - 04



Den genomsnittliga mognadsgraden för offentlig sektors digitalisering är 41 på en 100-gradig skala, enligt mätningar från Swedish Center for Digital Innovation. Trots att mycket arbete återstår och  arbetssätt kommer att förändras, är det inget som oroar de ytterst ansvariga för ekonomifunktionen. Det visar en undersökning som Visma nyligen genomfört.

Visma gjorde en undersökning bland landets ekonomidirektörer i kommuner, regioner och myndigheter under april och maj i år. Rapporten "Framtidens ekonomiavdelning" som publicerades för en tid sedan, visar att fler än nio av tio beslutsfattare inte är särskilt oroade eller inte alls känner någon oro inför den digitalisering som pågår.


– Det är i grunden positivt att så få är oroade över digitalisering eftersom oro i sig inte löser några problem. Men det är samtidigt bekymmersamt, eftersom det finns en viss risk för att avsaknaden av oro kan vara ett tecken på okunskap, kommenterar Sofia Gerstenfeld, vd för Visma Enterprise, på hemsidan.


Att det finns utrymme för ökad kunskap bekräftas också av hur ekonomidirektörerna värderar sin kunskap kring automatiseringens effekter på ekonomifunktionens processer, arbetssätt och roller. Här anger nämligen hela 82,7 procent att de har lite, nästan ingen, eller ingen kunskap alls om effekterna.


Samtidigt är attityden till nya arbetssätt mycket positiv. 95 procent svarar att de kanske eller absolut skulle byta till en mer effektiv standardiserad ekonomiprocess.


Läs hela rapporten "Framtidens ekonomiavdelning" från Visma här