Du är här:

Effektivare ekonomistyrning i kommuner och regioner

Lotta Eriksson

2 min 2020 - 09 - 14

Kommuner och regioner ska ha goda förutsättningar att möta framtida utmaningar. Därför har regeringen beslutat att tillsätta en utredning som ska se över kommunallagens bestämmelser om ekonomisk styrning. Utredningen ska föreslå ett sammanhållet regelverk för en effektiv ekonomistyrning.


Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning om ser över kommunallagens bestämmelser när det gäller ekonomisk styrning.


- En ändamålsenlig ekonomistyrning är en viktig förutsättning för att kommuner och regioner ska ha ordning och reda på sin ekonomi och kunna erbjuda en bra välfärd i hela landet. Det handlar bland annat om att ha väl avvägda mål som är anpassade till de lokala förutsättningarna, säger civilminister Lena Micko, i en presskommentar.

Kommuner och regioner ansvarar för en stor del av den offentliga verksamheten i Sverige och har därför en stor roll i samhällsekonomin. Några av kommunerna och regionerna har dock svag ekonomi sedan tidigare och följderna av coronapandemin har även drabbat många hårt.

Regeringen menar att det delvis kan bero på en ineffektiv styrning att vissa kommuner och regioner har en svag ekonomi trots flera år av goda ekonomiska förutsättningar. Därför finns det, menar man, behov av att skapa ett ändamålsenligt utformat regelverk.

Regelverket ska ge tillräckligt goda förutsättningar för kommuner och regioner och samtidigt vara tillräckligt styrande utifrån statens behov av att upprätthålla en långsiktigt hållbar finanspolitik.

Utredaren, Clas Olsson, generaldirektör på Ekonomistyrningsverket, ska bland annat föreslå hur kraven på god ekonomisk hushållning och regelverket för balanskravet bör vara utformade, men även föreslå lösningar som skapar goda förutsättningar för en effektiv ekonomistyrning i kommuner och regioner, och som ligger i linje med målen för den nationella finanspolitiken.

Uppdraget ska redovisas senast den 24 september 2021.