Du är här:

Ekonomiassistenten bör bli mer analytisk

Lotta Eriksson

3 min 2020 - 05 - 14

Hur kommer arbetet på ekonomiavdelningen se ut i framtiden? Vad behöver alla som exempelvis arbetar som ekonomiassistenter göra för att möta arbetsmarknadens framtida behov? Det berättar vi mer om här!


Det är oroliga tider på många håll, inte nog med den rådande pandemin, det pågår i hög grad en digitalisering som faktiskt kan komma att konkurrera ut vissa roller och uppgifter på ekonomiavdelningen.

- Om vi ser till hur det ser ut för till exempel ekonomiassistenter, kommer konkurrensen om de lediga jobben bli hård på både kort och lång sikt, kommenterade Marcus Löwing från Arbetsförmedlingen, när han intervjuades till rapporten "Morgondagens medarbetare på ekonomiavdelningen".

- Det beror på att många söker sig till de här yrkena men också på att utbildningar om leder till arbeten som till exempel ekonomiassistent fortfarande är populära.

Rapporten slår också fast att den snabba utvecklingen och dagens teknik även ger många möjligheter. Det har ju till exempel aldrig varit så lätt att nätverka, omvärldsbevaka och uppdatera sig på de senaste trenderna som det är nu.

- Digitaliseringen kommer att påverka de flesta yrken på lång sikt genom att många arbetsuppgifter förändras, fortsätter Marcus Löwing.



Bli bättre på att analysera och förklara

 Om vi tittar närmare på just yrkesgruppen ekonomiassistenter, som kommer de, enligt fackförbundet Unionen, att handlägga ärenden, bearbeta och utreda avvikelser och fel, göra sammanställningar, beräkningar och avstämningar och dessutom informera om resultat i framtiden.

Just förmågan att vara kreativ och kunna göra djupare analyser nämns ofta som viktiga framtida kompetenser, eftersom arbetet på ekonomiavdelningen förmodligen allt mer handlar om att hitta kreativa lösningar, göra analyser och kunna förklara resultaten.

Därför rekommenderas ekonomiassistenter att fördjupa sin kompetens inom dessa områden. Det finns ju en lång rad ekonomiutbildningar både i Stockholm och på andra håll i landet.

Vill du veta mer om hur du ska förhålla sig till framtidens utmaningar? I "Handbok för dig som arbetar på ekonomiavdelningen" får du fler tips på hur du som ekonomiassistent uppgradera din kompetens för att stärka dina aktier på arbetsmarknaden.

Ladda ner den kostnadsfria Handboken här nedan. I den får du också tips på hur du omvärldsbevakar, nätverkar och skapar en bra LinkedIn-profil,

Ladda ner handboken