Du är här:

Ekonomibranschen i förändring - många blir konsulter

Lotta Eriksson

3 min 2019 - 11 - 20

De stora organisationer har en tendens att skala ner,  köpas upp eller mynna ut i fler mindre företag. Det är en samhällstrend som också påverkar ekonomibranschen, eftersom det kan innebära att många ekonomijobb  förändras. Här får du veta mer om trenden kring ekonomibranschen och varför många väljer att bli konsulter i stället för anställda.


Det är inte bara digitaliseringen som ställer till det för oss som arbetar med ekonomi. Det finns nämligen också en annan trend som växer sig allt starkare.

Det handlar om att större organisationer blir allt färre, eftersom ett starkt varumärke anses vara viktigare än att ha en stor och tung verksamhet. Trenden är att stora organisationerna skalas ned, köps upp eller mynnar ut i fler mindre företag.

- Det här innebär att de stora organisationerna blir betydligt färre. Och när stora organisationer skalar ner ifrågasätts ofta stödfunktioner som ekonomi, förtydligar trendspanaren Kjell Lindström i rapporten ”Morgondagens medarbetare på ekonomiavdelningen”.


Utveckla din konsultativa sida

Så - när stora företag skalar ner försvinner eller förändras kanske ditt arbete på ekonomiavdelningen. Samtidigt ökar behovet av konsulter som behärskar ekonomiområdet.

- Jag tror att många som har den här typen av stödfunktion behöver förbereda sig på att sälja sina tjänster och jobba mer som egenföretagare, menar Kjell Lindström.

Som konsult behöver du naturligtvis ha en stor organisatorisk förmåga, en förståelse för affären – och framför allt; du måste kunna ta betalt för dina tjänster, vilket kan kännas som en utmaning.

- Det gäller att kunna sätta sig in i hela paketet, som det innebär att ha eget företag. Att lära sig viss juridik kopplat till eget företag kommer att bli ett måste. Det är också viktigt att ha en känsla för vad som händer i branschen, säger Kjell Lindström.


Trender och tendenser inom ekonomi

Kjell Lindström har mångårig erfarenhet av organisationsförändringar och ger ut ett nyhetsbrev inom omvärldsbevakning, som heter ”Noden Trender”. Där beskriver han trender och tendenser inom organisation, ledarskap och personalarbete. En stor del av hans arbete som trendspanare, är att analysera vilka konsekvenser olika trender får.

En sak är dock säker; vår bransch är i förändring och vill du ta dig vidare i yrkeslivet och karriären måste du hålla koll på vad som händer i omvärlden, hålla dig fortsatt attraktiv och anställningsbar och skaffa dig konkurrensfördelar. Då blir du en vinnare även i framtiden.

I vår rapport berättar vi mer om hur digitaliseringen påverkar arbetsuppgifterna på ekonomiavdelningen, vilka utmaningar som finns i vardagen och vad bland annat Arbetsförmedlingen tror om kompetensbehovet i framtiden! Du laddar ned den kostnadsfritt här nedan!

 

Ladda ner rapporten