Du är här:

Ekonomiska konsekvenser av coronapandemin

Lotta Eriksson

2 min 2020 - 04 - 15

Ingen har undgått att Coronapandemin inte bara har orsakat medicinskt lidande utan också  allvarliga ekonomiska konsekvenser. Enligt Ekonomifakta syns krisen tydligt i flera indikatorer, som antalet varsel och inköpschefsindex. Här berättar vi mer vad Ekonomifakta kommit fram till.



Ekonomifakta har gjort en sammanställning över varsel, arbetslöshet, konkurser, rekonstruktioner och inköpschefsindex. Sammanställningen visar bland annat att drygt 42.400 personer varslades om uppsägning under mars i år. De preliminära siffrorna för vecka 14 (30 mars - 5 april) visar att drygt 12.700 personer varslades under månadsskiftet mars och april

Det uppges vara en historiskt hög siffra, som både överstiger topparna under 1990-talskrisen och finanskrisen. Pandemin har gett en tydlig ökning av antalet varsel i många branscher, bland annat hotell- och restaurangnäringen, resenäringen och transportsektorn. Läs hela förteckningen här!

Det kommer att dröja innan den mest använda arbetslöshetsstatistiken (AKU) fångar upp krisen, skriver Ekonomifakta - men vissa typer av arbetslöshetstal har påverkats, bland annat antal nyinskrivna arbetssökande hos Arbetsförmedlingen, som visar en kraftig ökning den senaste tiden.

I mars försattes 643 företag i konkurs. Det uppges vara en ökning med 8,6 procent jämfört med samma månad 2019. Inom hotell och restaurang mer än fördubblades antalet konkurser till följd av den pågående krisen. Läs hela sammanställningen om konkurser här.


Inköpschefsindex, PMI, sjunker nu på bred front i världen som en konsekvens av pandemin. För tjänstesektorn i Sverige noterades i mars den största nedgången sedan mätningarna påbörjades för 15 år sedan.

Läs hela artikeln från Ekonomifakta här!