Vi går mot årets slut och närmar oss 2025 - ett år där ekonomin står inför ett flertal spännande förändringar och trender som kan komma att påverka både företag och konsumenter - åtminstone enligt ChatGPT. Här får vi veta mer om några av de mest signifikanta områdena som förväntas spela en stor roll under det kommande året.
Det är alltid spännande att summera ett år och blicka in i ett annat och inom några veckor välkomnar vi 2025. Vad kan vi som jobbar med ekonomi vänta oss då? Vi frågade ChatGPT och fick följande svar:
Under de senaste åren har världens centralbanker aktivt bekämpat inflation genom räntehöjningar. I Sverige har Riksbanken fortsatt på denna bana men mycket tyder på att vi kan komma att nå en stabilare räntenivå under 2025.
För privatpersoner innebär det fortsatt högre lånekostnader men med en förhoppning om att de inte ska stiga mycket mer. Företag bör därför vara förberedda på en stramare kreditmarknad och eventuellt söka alternativa finansieringskällor, medan privatpersoner kan överväga att binda räntor för att skydda sig mot framtida osäkerheter.
Artificiell intelligens (AI) och automatisering har tagit enorma steg under 2024 och detta kommer sannolikt att accelerera 2025. För verksamma inom ekonomiområdet kan det innebära att fler arbetsuppgifter effektiviseras, vilket i sin tur kan påverka behovet av vissa yrkesroller men också skapa nya jobbmöjligheter.
Många företag kommer att behöva investera i AI-teknologi för att förbli konkurrenskraftiga. Dessutom kommer behovet av cybersäkerhet att öka i takt med att digitaliseringen blir allt mer avancerad och komplex.
Hållbarhetstrenden växer, och fler investerare och konsumenter vill se företag som tar sitt ansvar för miljön och samhället. ESG-investeringar (Environmental, Social, Governance) blir allt vanligare och under 2025 kommer kraven på transparenta och ansvarsfulla affärsmodeller att öka.
Många företag behöver anpassa sina strategier för att leva upp till nya hållbarhetsmål och regelverk.
Pandemin ledde till en stor förändring på arbetsmarknaden och effekten har visat sig vara mer långvarig än många förväntade sig.
Gigekonomin, med frilansare och tillfälliga arbeten växer fortsatt, samtidigt som distansarbete blir allt vanligare. Under 2025 förväntas fler företag erbjuda flexibla arbetsformer för att attrahera och behålla talanger. Detta kan också leda till att företag minskar sina kontorskostnader och omfördelar resurser, vilket kan påverka både fastighetsmarknaden och andra relaterade sektorer.
Med förändringar i handelsrelationer och osäkerheter kring stora ekonomier som USA och Kina är det viktigt att hålla ögonen på hur den globala ekonomin utvecklas under 2025. Handelsrestriktioner, sanktioner och tullar kan påverka svenska företag med internationella verksamheter.
Samtidigt kan oroligheter på energimarknaden och en ökad efterfrågan på kritiska råvaror göra vissa branscher mer känsliga för globala faktorer. Det finns också en växande trend där företag flyttar produktionen närmare hemmamarknaden för att minska riskerna, något som kan komma att accelerera under 2025.
Kryptovalutor har länge varit ett omdiskuterat ämne,och under 2025 förväntas vi se ytterligare utveckling inom området. Flera centralbanker, inklusive Europeiska centralbanken, har börjat utforska digitala centralbanksvalutor (CBDC), och det är möjligt att vi under året kommer att få se piloter eller lanseringar av dessa digitala valutor.
Sammanfattningsvis anger ChatGPT att 2025 kommer att vara ett år fyllt av förändringar och möjligheter, där teknologisk utveckling, hållbarhet och internationella relationer kommer att påverka ekonomi och arbetet på ekonomiavdelningarna.
För att kunna navigera i detta landskap är det viktigare än någonsin att hålla sig informerad och att våga anpassa sig till de nya förutsättningarna, avslutar ChatGPT.
Och vi på Företagsuniversitetet kan bara hålla med om detta och tipsa om vår portfölj av ekonomiutbildningar. 2025 utökar vi dessutom utbudet med en ny ekonomichefsutbildning - mer information om den kommer inom kort på vår hemsida.
Där kan du även läsa mer om exempelvis Diplomerad controller, Diplomerad redovisningsekonom, Praktiskt bokslutsarbete och mycket mer!