Du är här:

Färre kan tänka sig att arbeta  svart

Lotta Eriksson

2 min 2020 - 06 - 05

Bara fyra av 100 privatpersoner kan tänka sig att arbeta svart eller skattefuska på andra sätt, även om de inte skulle upptäckas. Nio av tio privatpersoner uppger dessutom att de känner en moralisk plikt att betala skatt enligt gällande regler. För företagen är siffran ännu högre, 96 procent. Det visar Skatteverkets årliga mätning.


Skatteverket genomför årligen mätningar av hur privatpersoner och företag ser på skattesystemet och Skatteverket. I de senaste undersökningarna noteras flera förbättringar beträffande inställningen till att fuska samt förtroendet för Skatteverket.

81 procent av privatpersonerna och 82 procent av företagen uppger att de har förtroende för Skatteverket i den senaste undersökningen. Skatteverket noterat att  det är de högsta förtroendesiffrorna sedan enkätundersökningar började göras för 40-talet år sedan.

Andelen privatpersoner som kan tänka sig att arbeta svart eller skattefuska på andra sätt, givet att det inte upptäcks, har sjunkit från sex till fyra procent mellan mätningarna 2018 och 2019.

För fem år sedan uppgav nästan en tredjedel att de kände någon som arbetat svart. Den siffran har  minskat med tio procentenheter.

Samtidigt finns det områden där utvecklingen går åt fel håll. Fler företag upplever att de är utsatta för illojal konkurrens. Från 2015 till 2019 har den siffran ökat från 17 till 22 procent.

Undersökningen genomfördes 2019 av Indikator.

Läs Skatteverkets rapport här