Du är här:

Fem tips inför utvecklingssamtalet

Lotta Eriksson

5 min 2020 - 02 - 27

Utvecklingssamtal eller medarbetarsamtal är inte alltid ett begrepp som ger positiv genklang. Vissa tycker att det är totalt onödigt och andra ser fram emot att få lyfta sina utvecklingsmöjligheter med arbetsgivaren. Samtalen ska alltid utgå från verksamhetens behov och hur vi som medarbetare kan bidra på bästa sätt. Här berättar vi mer om utvecklingssamtalen och hur du kan förbereda dig när det är dags!


Utvecklingssamtal och medarbetarsamtal ska hjälpa företag och organisationer att lyfta blicken  och fokusera framåt - och framför allt utveckla både medarbetarna och verksamheten. Det menar organisationen Ledarna, som på sin hemsida skriver:

"Utvecklingssamtalet är ett utmärkt tillfälle att lyfta fram möjligheter och problem i jobbet vilket kan förbättra arbetssituationen samt utveckla hela organisationen. Många uppskattar och ser värdet i dessa samtal men det finns både chefer och medarbetare som suckar djupt eller skruvar på sig när det är dags för årets utvecklingssamtal. Det kan exempelvis bero på att tidigare samtal inte har lett någon vart eller att samtalen upplevs som mycket tidskrävande".

Enligt lundaföretaget Grade är medarbetarsamtal är en central del av Talent Management-processen. "De bidrar till målstyrning genom att verksamhetens, avdelningens och medarbetarens mål kopplas samman. Eventuella kompetensgap identifieras i tid vilket lägger grund för så effektiv kompetensutveckling som möjligt", skriver Grade på sin hemsida.

Fackförbundet Unionen framhåller också vikten av utvecklingssamtal och att faktiskt förbereda sig ordentligt inför mötet med chefen. De anger att utvecklingssamtal bör hållas minst en gång per år, att man ska tänka på att avsätta ordentligt med tid och sitta i en miljö där ni är ostörda av telefoner och besök.

"Se utvecklingssamtalet som ett sätt att berätta för din chef om dina intressen och möjligheter. Våga ta upp det som är viktigt för dig. Ni bör tala om aktuella arbetsuppgifter, arbetssituation, utvecklingsmöjligheter och kompetensutveckling ", skriver Unionen.

 

Tips från Karriärbloggen

Manpowers Karriärbloggen understryks det egna ansvaret för att samtalen ska bli lyckosamma. Dessutom finns konkreta tips inför utvecklingssamtalen, som:

1. Sätt ett femårsmål. Om du inte har en långsiktig plan är det svårt att få hjälp på vägen. Vilken typ av arbetsplats vill du arbeta på? Vill du vara fast anställd, arbeta deltid, vill du vara en person som arbetar på olika arbetsplatser i tidsbegränsade projekt?

2. Vad krävs? När du har formulerat femårsmålet behöver du fundera på vad som krävs för att du ska uppnå det. Behöver du gå kurser, byta roll på jobbet, få mer coaching? Skriv ner en lista och ta med dig.

3. Vad fungerar bra/mindre bra på jobbet? Konkretisera vad det är och ta gärna också fram egna åtgärdsförslag.

4. Följ upp förra mötet. Vad pratade ni om förra gången? Har sakerna som lyftes då fått någon förändring?

5. Glöm inte arbetskulturen. Hur är stämningen, stressnivån, hur mår du och dina kollegor? Konkretisera för att förändra.

 

Argument för att få kompetensutveckling

Du kan alltså själv förbereda dig för utvecklingssamtalet med chefen. Owe Marstorp, civilekonom och tidigare ekonomichef, ger här några argument som kan öka din chans att få igenom dina önskemål om kompetensutveckling:

  • Jag ser att vi arbetar med rutiner som genom en kompetensinsats kan utvecklas och effektiviseras.
  • Jag känner att jag vill ta mer ansvar framöver och ser kompetensutveckling som en investering för detta.
  • Genom en utbildningsinsats skulle jag kunna hantera fler frågeställningar och avlasta mina kollegor.


Utvecklingssamtalen, karriärsamtalen, medarbetarsamtalen - kalla de kontinuerliga avstämningarna vad du vill, de verkar vara här för att stanna och det ska vi alla lite till mans dra nytta av. Förbered dig, ha argument, ta initiativ, anteckna det som sägs och följ upp hur det går!

Läs fler av Owes argument i vår Handbok för dig som arbetar på ekonomiavdelningen. Du kan ladda ned den här nedanför!

Ladda ner handboken