Du är här:

Fördjupade ekonomikunskaper bidrar till verksamhetens utveckling

Lotta Eriksson

5 min 2021 - 11 - 30

- Det är viktigt med kompetensutveckling, eftersom företag genom att utbilda sina medarbetare både kvalitetssäkrar och tryggar sin framtida verksamhet. Det gäller inte minst inom ekonomi.

Det konstaterar Annica Kämpe, ekonom och kursledare vid Företagsuniversitetet.

Annica Kampe.jpgAnnica Kämpe är ny kursledare för Diplomerad redovisningsekonom på Företagsuniversitetet men hon är långt ifrån ny i utbildningssammanhang.

- Diplomerad redovisningsekonom är en fantastisk utbildning som innehåller allt det man behöver kunna för att arbeta som redovisningsekonom, understryker hon.

- Utbildningen har ett bra upplägg med två dagar i månaden i fem månader. Då hinner man praktisera det man lärt sig mellan utbildningsblocken och kan även ta med frågor eller tankar från arbetet till nästa gång vi ses.

Hon hoppas kunna bidra till att de som går utbildningen ska tycka att ekonomi i allmänhet och redovisning och årsbokslut i synnerhet är roligt.

- Jag hoppas att de som går utbildningen får en nytändning och verkligen tycker att det är kul att arbeta med redovisning och bokslut men framför vill jag att de ska få en förståelse för helheten, konstaterar hon.

- Jag vill att de ska lära sig att sammanställa och analysera siffrorna, att hitta fel, att veta hur ändringar påverkar resultatet i stort och vad man får göra i skattehänseende för att underlätta för sin verksamhet.

- Det handlar inte bara om att bokföra utan om att man genom att man kan analysera siffrorna på rätt sätt faktiskt bidrar till företagets utveckling.

 

Kompetensutveckling bidrar till företagets framgång

Annica Kämpe tycker om att arbeta med människor och i sociala sammanhang.

- Jag försöker verkligen hitta sätt att kombinera siffror med människor, säger hon – och det förklarar sannolikt varför hon också gärna föreläser och undervisar.

- Vi blir aldrig fullärda utan måste hela tiden fylla på med ny kunskap. Att då ha kompetens men få möjlighet att vidareutveckla sig och få ett nytt tänk – det betyder ju väldigt mycket, både för personen själv och för företaget.

- Därför är det roligt att föreläsa och bidra till att andras utveckling. Jag vill hjälpa andra att tillämpa sina nya kunskaper i sin yrkesvardag.

Annica har själv varit intresserad av ekonomi sedan hon satt på sin morbrors kontor och fick leka med hans räknemaskin fyra år gammal. Hon har arbetat med ekonomi hela sitt vuxna liv, bland annat vid en auktoriserad redovisningsbyrå i sju år.

Numera har hon egen verksamhet och arbetar bland annat med två stora koncerner. Hon kan alla regelverk, som K1, K2 och K3 och är specialiserad på K2, arbetar mycket med månads- och årsbokslut men även med löner, rådgivning och undervisning.

- Jag vill äga och bemästra siffror och känner att ju mer jag kan desto mer stolt blir jag över min kunskap.

- En av mina ledstjärnor är att man måste jobba otroligt noga med sina månadsbokslut för då kvalitetssäkrar man även sitt årsbokslut och undviker överraskningar.

 

Jobba med bokslut eller mer som en rådgivare

Vilka ska då gå Diplomerad redovisningsekonom? Enligt Annica passar utbildningen för alla som har en grundläggande förståelse för redovisning men som vill gå vidare och förstå helheten.

- Man får lära sig att förstå hur man gör årsbokslut och hur man tänker med skatter, så att man kanske kan vara med i ledningsgruppen och exempelvis förklara varför vi ska göra vissa investeringar.

- Några kanske ska jobba med bokslut, andra kanske ha en mer rådgivande roll och några kanske ska arbeta med båda delarna.

- Huvudsaken är att man som en modern redovisningsekonom ska kunna jobba med siffror i alla former, kunna analysera, ge råd och vara med i beslutsfattandet för att påverka företagets resultat på olika sätt, avslutar hon.

 

Annicas tre tips till befintliga eller blivande redovisningsekonomer

  1. Lär dig terminologin och var medveten om att folk i branschen kan använda samma ord för olika saker vilket kan orsaka missförstånd
  2. Ha koll på vad som "är på gång" innan nya skatteregler beslutas - alltså god omvärldsbevakning
  3. När du gör ett fel, bokför på fel konto, räknar fel, deklarerar fel eller liknande;  titta på misstaget och se vad du kan göra för att undvika att samma misstag begås igen. Kontrollräkna, ha en checklista, kalenderpåminnelse eller liknande.

 

Läs mer om Diplomerad redovisningsekonom här!