Du är här:

Försenad årsredovisning - bokföringsbrott

Lotta Eriksson

5 min 2019 - 04 - 23

Jenny Gentele är auktoriserad revisor vid ABC Revision AB. Hon kommer regelbundet att hålla oss uppdaterade kring redovisningsnyheter här på bloggen och i sitt första inlägg berättar hon om försenade årsredovisningar och att hon ser en ökad granskning och uppföljning.

_04A8699
Under mina år som revisor har jag noterat att våra myndigheter i form av Skatteverket och utredare på Ekobrottsmyndigheten arbetat med varierad intensitet med kontroller och utredningar av brott som vi revisorer måste anmärka på i vår revisionsberättelse, som inte påverkat våra tillstyrkande satser.

Jag har varit förvånad över att man i så liten grad följt upp dessa brott men jag noterar nu en stor förändring.

För min del började det med en känsla av att myndigheterna  mer nogsamt följde upp den anmärkning som vi, revisorer, skriver i vår revisionsberättelse avseende det faktum att det under räkenskapsåret förelegat en fordran på ägare/ styrelse eller andra personer i ledningsposition.

Skatteverket har i flera fall granskat bolaget och personen och i flera av dessa fall har granskningen lett till ändringar i både bolagets och personens skattesituation.

Jag har även noterat en skärpning av tolkningen avseende vad som är ett lån. Åklagare och domstol har i flera fall ansett att en fordran utan uttalad låneavsikt, som t ex uppkommit på grund av ej redovisade kvitton, skulle vara ett brott mot aktiebolagslagens 21 kapitel (låneförbudsreglerna). Domstolar har i vissa fall dömt till fängelse i dessa mål.

 

ökad granskning från Ekobrottsmyndigheten

Det senaste området där jag noterat en ökad granskning från Ekobrottsmyndigheten, är de fall där bolagets årsredovisning lämnats för sent. Det jag har förvånats över är att domstol dömt till hårda straff avseende detta bokföringsbrott vilket jag inte sett tidigare.

Så sent som under början av 2019 kom en dom i Hovrätten som innebar att ett bolag som lämnat in sin årsredovisning fem månader försent till Bolagsverket, förutom förseningsavgiften på 10 000 kronor, fick en företagsbot på 35 000 kronor.

 

Försenad årsredovisning gav åtal för bokföringsbrott

Fallet rör en ensam styrelseledamot och ägare i ett mindre bolag som omsatte drygt tre miljoner kronor per år. Ledamoten var ensam verksam i rörelsen och hade inga anställda. För räkenskapsåret 2015 lämnades bolagets årsredovisning till Bolagsverket fem månader försent. Förutom förseningsavgifter blev ledamoten åtalad för bokföringsbrott.


I tingsrätten så yrkade åklagaren i målet på en dom för bokföringsbrott samt att bolaget skulle betala en företagsbot på 50 000 kronor. Ledamoten erkände att hen varit sen med att lämna in årsredovisningen. Hen tog hjälp av en person gällande bolagets bokföring men ledamoten uppgav att hen hade mått psykiskt dåligt vid den här tiden och att hen hade svårt att ta tag i saker som att exempelvis ta fram underlag till årsredovisningen.

Hen hade känt till förseningsavgiften men visste inte att det var straffbart att upprätta en årsredovisning försent.

 

Villkorlig dom och företagsbot

Tingsrätten ansåg att ledamoten skulle dömas för bokföringsbrott men att straffvärdet för brottet var begränsat. Med hänsyn till ekonomiska förhållanden bestämdes påföljden till villkorlig dom förenad med 40 dagsböter på 170 kronor. Tingsrätten ansåg dock att det inte fanns tillräckliga skäl att döma ut en företagsbot.


Åklagaren överklagade Tingsrättens dom gällande företagsboten till Hovrätten som ändrade denna påföljd. Hovrätten ansåg att det fanns förutsättningar för att utdöma en företagsbot eftersom det var fråga om ett bokföringsbrott.


Åklagaren ansåg dock att företagsboten skulle bestämmas till 50 000 kronor eftersom en försenad årsredovisning är ett mindre allvarligt brott jämfört med andra bokföringsbrott. Hovrätten instämde i denna bedömning. Hovrätten ansåg att det fanns särskilda skäl att jämka ned företagsboten till en företagsbot på 35 000 kronor.


Domen har vunnit laga kraft.

 

Logga JPEG

 

Jenny Gentele återkommer med fler krönikor och faktaspaningar framöver, närmast i maj.

 

 

Missa inte några inlägg utan håll dig uppdaterad med de senaste inom ekonomi genom att prenumerera på vår blogg. Enklast anmäler du dig kostnadsfritt på knappen här nedan!

 

PRENUMERERA PÅ BLOGGEN