Du är här:

Första konkursvågen verkar vara över

Lotta Eriksson

2 min 2020 - 06 - 18

UCs statistik visar att de kraftiga konkursökningar landet har upplevt de senaste månaderna är över. Konkurserna är åter på normala nivåer. Den bransch som inte följer trenden är hotell- och restaurangbranschen. Där ökar fortfarande antalet konkurser, i maj med 54 procent jämfört med maj i fjol.

UCs statistik för maj visar på en mer stabil konkurstakt och utveckling. Den första vågen av intensiva konkurser ser ut att vara över.

- Den första konkursvågen är över. Under mars och i början av april ökade konkurserna kraftigt för att sedan mattats av och antalet konkurser är nu på samma nivå som under 2019, kommenterar Richard Damberg, ekonom på UC, i ett pressmeddelande.

- Många hade befarat att antalet företagskonkurser skulle fortsätta att öka men så har det inte blivit. Många företag som gick i konkurs under den första vågen hade dålig lönsamhet i sin sista årsredovisning. Det var i regel små verksamheter med några detaljhandelskedjor inom mode som ett undantag.

Enligt UC är det egentligen bara hotell- och restaurangbranschen som avviker från trenden. Ökningstakten har förvisso mattats av men det är fortfarande 2,3 företag som går i konkurs om dagen jämfört med 1,5 under maj i fjol.


Trots en tidig stabilisering av den kraftig konkursvåg landet har upplevs under årets första halvår menar UC att det är för tidigt att säga att den positiva trenden är bestående. Många faktorer tyder på att en andra konkursvåg i höst är att vänta.


Läs mer om konkursstatistiken här