Du är här:

Fortsatta konkursökningar men avmattning på en del håll

Lotta Eriksson

1 min 2020 - 04 - 28

April månad börjar lida mot sitt slut och ny statistik från UC visar att ökningen av antal konkurser förhållandevis har mattats av.

 

UCs konkursstatistik för  den 1 till den 21 april visar på fortsatta konkursökningar. Konkurser inom detaljhandeln och även partihandeln spås öka med 68 respektive 74 procent i april medan konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen spås fortsatt öka med 200 procent i jämförelse med samma period i fjol.


Statistiken visar att den höga konkurstakt som har varit har planat ut senare delen av april.


- Inledningsvis i april såg vi kraftiga konkursökningar i flera segment, framför allt inom hotell- och restaurangbranschen. Den utvecklingen fortsätter men ökningstakten ligger still, säger Richard Damberg, ekonom på UC i ett pressmeddelande.

- Kanske ser vi en lättnad när uteserveringarna öppnar och vissa restauranger ställer om till hemleverans och nya koncept. Kunderna är vana vid att äta restaurangmat, framför allt i storstäderna, och de allra flesta har intakta inkomster. Parallellt hjälper permitteringar och stödpaket för en del restauranger. Detta till trots är vår analys att vi kommer att fortsätta se ökat antal konkurser framöver, fortsätter han.


UCs ordinarie konkursstatistik uppdateras den 4 maj.