Du är här:

Framtidsutsikter för ekonomijobben

Lotta Eriksson

3 min 2020 - 06 - 30

Det är inte någon nyhet att automatisering och artificiell intelligens har blivit och fortsatt blir allt vanligare inom ekonomi och redovisning. Många av de ”enklare arbetsuppgifterna” sköts redan automatisera och vissa yrkesroller förändras eller försvinner. Här  berättar vi mer om hur ekonomijobben påverkas av digitaliseringen.


Enligt en tidigare artikel i Civilekonomen kommer 75 miljoner jobb att försvinna redan till 2022. Man hänvisar i artikeln till en rapport från The World Economic Forum, som i sin tur också visar att det kommer att skapas 133 miljoner nya jobb under samma period.

Ekvationen går ihop eftersom det hela tiden behövs personer som tar fram de processer som ska automatiseras. Det behövs med andra ord exempelvis fler analytiker, fler med teknikkompetens och fler med god systemkunskap.

Mer support och kontroll framöver

I Företagsuniversitetets rapport från 2018 ”Morgondagens medarbetare på ekonomiavdelningen” ger flera experter uttryck för att yrkesrollerna som vi känner till idag alltmer snarare kommer att blir support- och kontrollfunktioner, som systemansvarig för ett system, eller att vara den specialist/kontaktperson som kollegorna hör av sig till när något inte fungerar.

Vi har tidigare hänvisat till en text i ett äldre nyhetsbrev  från Hogia som faktiskt kan vara värt att upprepa:

För yrkesbeteckningen företagsekonomer, marknadsförare och personaltjänstemän kan upp till 46 % av alla jobb digitaliseras. Om du arbetar som bokförings- eller redovisningsassistent är sannolikheten 97 % att ditt jobb automatiseras och motsvarande sannolikhet för redovisningsekonomer och administrativa assistenter är knappt 90 %. Inom dessa tjänstemannayrken handlar det om cirka 165 000 jobb som försvinner.
Det är lätt att tänka att "så fort kommer det nog inte att gå". Men om vi blickar bakåt och tänker på hur det såg ut för 20 år sedan så känns det inte alls förvånande. Hur betalade du dina räkningar? Hur såg din lönespecifikation ut? Hur tillgänglig var information som kan utveckla din verksamhet och skapa nya affärsmöjligheter? Hur såg redovisningsarbetet ut? Långt ifrån alla företag hade ett systemstöd för sin bokföring och löneadministration för 20 år sedan..”

Arbetsuppgifterna på ekonomiavdelningen påverkas enormt av digitaliseringen. Det handlar snarare om att vässa sin kompetens och kanske bli bättre på att göra analyser, skaffa sig teknikkompetens eller god systemkunskap. Det kan också handla om att bli mer konsultativ i arbetssättet. Då är förmodligen framtidsutsikterna på ekonomiavdelningen riktigt goda.

I "Handbok för dig som arbetar på ekonomiavdelningen" berättar vi mer om ekonomimedarbetarnas utmaningar och hur du kan rusta dig för att framtidsutsikterna ska bli riktigt bra! Här nedanför kan du ladda ner den!

 

Ladda ner handboken