Du är här:

Framtidsutsikterna för ekonomiassistenter

Lotta Eriksson

3 min 2020 - 02 - 18

Hur ser ekonomiassistentens arbetsmarknad ut framöver och hur påverkas vi på ekonomiavdelningen av digitaliseringen? Det har vi skrivit om i flera blogginlägg tidigare men trenden verkar hålla i sig;  teknikutvecklingen förändrar arbetslivet för oss och vi måste därför hålla oss ständigt uppdaterade.


Automatiseringen och digitaliseringen slår hårt mot ekonomi- och löneadministration, eftersom många av arbetsuppgifterna effektiviseras genom ny teknik. Framtidsutsikterna för landets ekonomiassistenter  är inte nattsvart men det är tydligt att konkurrensen hårdnar och att digitaliseringen ställer nya krav.

Det konstateras bland annat i en artikel i Civilekonomen från i fjol och i Sacos tjänst Var finns jobben i framtiden?

Enligt rapporten ”Vartannat jobb automatiseras inom 20 år”, från Stiftelsen för strategisk forskning löper bokförings- och redovisningsassistenter till exempel 97 procents risk för att deras yrke försvinner de närmaste 20 åren.

2018 gjordes en undersökning bland ekonomiassistenter i landet och den mynnade ut i rapporten ”Morgondagens medarbetare på ekonomiavdelningen”. Den pekar bland annat på att det på fem års sikt kommer vara hård konkurrens om jobben för ekonomiassistenterna, inte bara beroende på digitaliseringen utan också på grund av det finns många populära och efterfrågade utbildningar inom ekonomi. De som kommer ut efter utbildningen konkurrerar alltså om de allt färre jobb som finns.


Ekonomiassistentens arbetsuppgifter förändras

- Vi har en teknisk utveckling som gör att antalet jobb för den här typen av ekonomiarbeten kommer att minska. Det innebär inte alla gånger att jobben blir färre men många arbetsuppgifter förändras och kommer fortsätta att göra det, summerar Marcus Löwing från Arbetsförmedlingen, i rapporten.

- Det beror på att många söker sig till de här yrkena men det beror också på att utbildningar om leder till arbeten som till exempel ekonomiassistent fortfarande är populära.


Bli mer analytisk och pedagogisk som ekonomiassistent

Arbetsuppgifter som går att automatisera kommer att rationaliseras bort och arbetet på ekonomiavdelningen kommer snarare att gå ut på att hitta kreativa lösningar, göra analyser och kunna förklara resultaten. En analytisk och pedagogisk förmåga blir därför allt viktigare.

Det gäller alltså för alla som är ekonomiassistenter eller som jobbar administrativt på ekonomiavdelningen att bredda och fördjupa sin kompetens redan nu. Kraven blir ju bara högre med tiden, så vi måste omvärldsbevaka, nätverka och vidareutveckla oss för att hänga med i trenderna och utvecklingen.

Vill du veta mer hur det kan gå till? Ladda ner Företagsuniversitetets kostnadsfria handbok här nedanför!

 

Ladda ner handboken