EU och Storbritannien enades i slutet av 2020 om ett handels- och samarbetsavtal. Eftersom avtalet har godkänts av båda parter tillämpas nu avtalet provisoriskt. PwC har gjort en sammanställning av vad det här innebär för svenska företag.
PwC skriver i sin analys att avtalet är stort steg framåt för att skydda europeiska intressen, säkerställa rättvis konkurrens och etablera ett nära samarbete inom områden av ömsesidigt intresse. Ett handelsavtal innebär bland annat att det inte påförs tullar på handel mellan parterna.
I sitt senaste nyhetsbrev listar PwC ett antal områden där avtalet kan komma att påverka svenska företag, nämligen:
- I och med att EU och Storbritannien numera är två separata marknader är handel med varor mer besvärlig och det kommer krävas mer administration, bättre planering och risken för längre ledtider är påtaglig.
- Ingen tull kommer tas ut under förutsättning att varan uppfyller ursprungsvillkoren i avtalet. Ursprunget ska kunna styrkas. Att tänka på är att ursprungslandet inte nödvändigtvis är samma land som avsändarland.
- Företag som ska exportera ursprungsvaror från EU behöver ansöka om att bli registrerad exportör (Rex). Man får då ett Rex-nummer som används för att kunna upprätta ursprungsförsäkringar för sändningar till Storbritannien. Det blir aktuellt om varornas värde är över värdegränsen EUR 6,000.
- Företag behöver säkerställa att varorna uppfyller villkoren för att vara ursprungsvaror enligt avtalet. Detta ska ske innan man upprättar ursprungsförsäkringar.
- Företag bör undersöka om de behöver uppdatera sina befintliga tulltillstånd.
- Svenska företag kan även påverkas av den brittiska tullhanteringen, exempelvis om de använder DDP (Delivered Duty Paid) som leveransvillkor till sina brittiska kunder. Det kan betyda att svenska företag även behöver tulltillstånd och registreringar i Storbritannien.
Läs PwCs artikel i sin helhet här