Du är här:

Hur ser Ekonomiassistentens framtid ut?

Lotta Eriksson

3 min 2019 - 07 - 31

Arbetsmarknaden ser god ut men digitaliseringen och teknikutvecklingen förändrar arbetsuppgifterna för ekonomiassistenter. Här berättar vi mer om hur ekonomiassistentens arbetsmarknad kommer att se ut i framtiden och vad du kan göra för att möta detta.


Framtidsutsikterna för landets ekonomiassistenter skulle kunna låta lite mörka, eftersom konkurrensen hårdnar och digitaliseringen ställer nya krav. Automatiseringen innebär ju exempelvis att många av  ekonomi- och löneadministratörernas arbetsuppgifter effektiviseras.

Det visar bland annat rapporten Morgondagens medarbetare på ekonomiavdelningen

- Om vi ser till hur det ser ut för till exempel ekonomiassistenter, kommer konkurrensen om de lediga jobben bli hård på både kort och lång sikt, summerar Marcus Löwing från Arbetsförmedlingen, i rapporten.

- Det beror på att många söker sig till de här yrkena men det beror också på att utbildningar om leder till arbeten som till exempel ekonomiassistent fortfarande är populära.

Rapporten slår dock också fast att det är viktigt att inte glömma bort att den snabba utvecklingen och dagens teknik också ger många möjligheter.

Det har ju till exempel aldrig varit så lätt att nätverka, omvärldsbevaka och uppdatera sig på de senaste trenderna som det är nu.

- Även om digitaliseringen kommer att påverka de flesta yrken på lång sikt betyder det inte att samtliga jobb försvinner, fortsätter Marcus Löwing.

- Det innebär däremot att många arbetsuppgifter förändras och kommer fortsätta göra det.

 

Analysera och förklara mer

Vad gör en ekonomiassistent 2019 då? Enligt fackförbundet Unionen handlar det bland annat om att svara för handläggning av ärenden, till exempel att man bearbetar och utreder avvikelser och fel, gör sammanställningar, beräkningar, avstämningar och informerar om resultat. 

Du kan läsa mer om ekonomiassistentens arbete, löner, karriärplanering m m på Unionens hemsida!

Just förmågan att vara kreativ och kunna göra djupare analyser nämns ofta som viktiga nycklar för framtiden. Arbetet på ekonomiavdelningen kommer förmodligen allt mer gå ut på att hitta kreativa lösningar, göra analyser och kunna förklara resultaten.

Därför måste många ekonomiassistenter fundera på att bredda och fördjupa sin kompetens inom de områdena, om man inte redan har gjort det. Och det finns ju en lång rad ekonomiutbildningar både i Stockholm och på andra håll i landet.


Vill du veta mer om hur du som ekonomiassistent ska förhålla sig till framtidens utmaningar? I "Handbok för dig som arbetar på ekonomiavdelningen" belyses hur du kan dra nytta av tekniken och hur du kan vässa dig ännu mer för att vara fortsatt attraktiv på arbetsmarknaden. Med några enkla tips och handgrepp kan du uppgradera dig själv och bygga på kompetensen!

Ladda ner Handboken, som ger konkreta tips och verktyg som du har nytta av både nu och i framtiden, genom att klicka på knappen här nedan! God sommarläsning!

 

Ladda ner handboken