Du är här:

Kom igång med ”karriären”

Lotta Eriksson

5 min 2019 - 06 - 18


Ibland känner man att det räcker. Att man inte kan ge mer på jobbet med de kunskaper man har, att man vill vidga vyerna och lära nytt. Hur gör man då och var hittar man kurserna som ger energin och kompetensen man är ute efter? I vår nya folder berättar två ekonomer hur de gjorde och vad de upplevde.

Läs mer om två kursdeltagares val av utbildning i vår folder!

 

Det händer mycket på landets ekonomiavdelningar och ingen har nog missat att det inte bara gäller att hänga med, utan också om att tänka nytt, att se över sin kompetens och att kanske fördjupa, förstärka eller förnya sina kunskaper.

Två som gjorde just det för ett par år sedan sedan är Anna Fors och Macki Vesterlund. Både två fick möjligheten att välja och gå utbildningar som stärkte deras cv men som också gav dem nya verktyg och insikter, bland annat kring hur man styr en verksamhet, hur man tänker affärsmässigt och hur man arbetar med siffror och redovisning.

Anna Fors arbetade som ekonomiassistent när hennes chef plötsligt fick ett nytt jobb. Anna tillfrågades då om hon ville ta över tjänsten men kände att hon inte var bekväm med det, utan att  först fördjupa och bredda sin kompetens. Valet föll på tre kurser hos Företagsuniversitetet, som är Sveriges största utbildningsaktör för yrkesaktiva chefer och medarbetare.


Anna_Fors1_smallAnna valde att först gå kursen "Diplomerad redovisningsekonom", tätt följt av "Diplomerad controller" men även en kortare kurs, "Budgetering".

Efter ett ganska tufft år, då hon pluggade parallellt med arbetet, kände hon sig redo och mer rustad för att ta sig an sin nya roll som ekonomichef.


- Fördelen med kurserna hos Företagsuniversitetet är att man kan arbeta parallellt. Man går några dagar i veckan i några månader, konstaterar hon.


Där får hon medhåll av Macki Vesterlund, affärsspecialist på Folksam, som säger:


– Det kändes som att Företagsuniversitetets upplägg passade mig bäst. Jag hade inte möjlighet att plugga på heltid utan uppskattade att det fanns kurser där man kan kombinera studierna med heltidsarbete och privatliv.


Macki_Vesterlund1-1Macki har gått ett par kortare kurser i praktisk redovisning men också "Diplomerad ekonomiassistent", "Diplomerad redovisningsekonom" och "Diplomerad controller" hos Företagsuniversitetet.


– Det är roligt att träffa andra kursdeltagare, med olika yrken och olika bakgrund men med samma mål. Dessutom är det genomgående väldigt bra kursledare, medarbetare och trevlig miljö på Företagsuniversitetet, summerar hon.


Anna vittnar om att nätverkat man får i utbildningarna är viktigt, själv har hon fortfarande kontakt med vissa av de andra kursdeltagarna, framför allt dem som hon gick kursen "Diplomerad "controller" tillsammans med.
– Alla har mycket att göra men det känns skönt att ha andra att vända sig till när jag har frågor, säger hon.

Hon har dessutom deltagit på två av Företagsuniversitetets konferenser, Controller 2017 och Ekonomi- och redovisningsdagen 2018.


Företagsuniversitetet ägs av Stiftelsen Kursverksamheten vid Stockholms universitet, vilket borgar för att det är de senaste vetenskapliga rönen som ligger till grund för utbildningarna, samtidigt som det ingår mycket praktiska exempel och konkreta verktyg.

I kursutbudet finns en lång rad kurser och utbildningar inom ekonomi, både för alla som är nya i sin roll på ekonomiavdelningen och för alla som vill fördjupa sina kunskaper – eller skaffa helt nya.


När digitalisering och automatisering innebär att många jobb på ekonomiavdelningen förändras eller faktiskt försvinner, är det förstås bra att "se om sitt hus" och söka de kompetenser man kanske behöver för att framtidssäkra sin karriär och hålla sig konkurrenskraftig även framöver.


Läs mer om hur Anna och Macki upptäckte att de behövde kompetensutveckling, hur de gick tillväga för att hitta sina drömutbildningar och hur utbildningarna stärkte dem i sina yrkesroller. Ladda ner foldern här nedanför!

Läs intervjuerna här