Du är här:

Rusta för nya SNI-koder

Lotta Eriksson

3 min 2024 - 10 - 18

I slutet av 2025 lanseras nya SNI-koder, det vill säga koderna som finns i Standarden för svensk näringsgrensindelning. Det innebär att företag kan behöva ändra sin kod och att exempelvis redovisningskonsulter eller rådgivare nu behöver stötta i det arbetet. En felaktig SNI-kod kan bland annat påverka företagets kreditrankning och försäkringsnivå samt tillgången till viktig branschinformation. Detta skriver tidningen Balans.

Tidningen Balans uppmärksammar i en nyligen utgiven artikel att alla EU-länder snart kommer att ändra sina branschkoder för att anpassa dem till den nya versionen av den europeiska näringsgrensstandarden, NACE. Det innebär att de så kallade SNI-koderna som används här i Sverige för att klassificera företag och arbetsställen också ändras.

SNI används för att klassificera företag och arbetsställen i olika branscher utifrån vilken verksamhet som bedrivs. Alla företag ska ha en femsiffrig SNI-kod som ska registreras i samband med att företaget startas.

Det är SCB som ansvarar för klassifikationen SNI, men det är Skatteverket som ansvarar för inhämtandet av SNI-koderna. Det sker i samband med att företagen registrerar sina verksamheter hos Skatteverket. Till hjälp att hitta rätt SNI-koder för verksamhet finns SCB:s söksystem SNI-Sök.

Det är viktigt att företag har rätt SNI-kod, så att man får adekvat branschinformation och eftersom företagets kreditrankning påverkas om upplysningsföretag gör branschvisa kreditrankingar.

De branscher där SNI-koden förändras är exempelvis detaljhandel, restaurangverksamhet, lokalvård, passagerartrafik samt hälso- och sjukvård.

Anna Björk, som är projektledare på dataavdelningen på SCB, säger i artikeln att hon tycker att redovisningskonsulter och rådgivare som har kunder i dessa branscher ska förbereda sig på att svara på frågor om hur man gör för att ändra sin SNI-kod och vilken ny kod man ska ha.

– Hänvisa till den nya e-tjänsten på verksamt.se som kommer att lanseras i början av 2025. Tipsa företagen att se över sin nuvarande SNI-kod eftersom det är den koden som avgör om man behöver välja en ny kod, säger hon i tidningen Balans.

Läs hela artikeln här

Här kan du läsa mer om SNI-koder och även söka på koderna!