Du är här:

Så påverkar du din situation när företagen omorganiserar

Lotta Eriksson

4 min 2019 - 02 - 14

När många företag knoppar av verksamhet och då små företag blir fler behövs fler fristående konsulter som kan erbjuda ekonomitjänster. Kanske tar du klivet ut ur en fast anställning, startar eget och följer med den nya vågen i gig-ekonomins tidevarv. I det här blogginlägget serveras du tre tips på hur du skaffar dig rätt kompetens inom ekonomi för att vara konkurrenskraftig även i framtiden.

I dag skalar många företag ner sin verksamhet för att bli mer effektiva medan andra kanske knoppar av verksamheten helt och hållet. I tider av sådana stora förändringsarbeten är det stödfunktioner som ekonomi som kan få stryka på foten. Det gör att behovet av konsulter inom ekonomi ökar. 

 

Ladda ner vår handbok: "Handbok för dig på ekonomiavdelningen"


Det innebär att du, som i alla år har arbetat på en ekonomiavdelning, kanske får anledning att göra slag i saken, starta eget och sälja din kompetens inom ekonomi som konsult? Eller så väljer du att fördjupa eller bredda din kompetens för att positionera dig och din ställning där du verkar i dag.


SÅ Påverkar du din egen situation inom ekonomi

Det finns flera saker som du själv kan göra för att påverka din situation när marknaden ställer andra krav på dig och dina kompetenser. Genom några enkla handgrepp kan du skaffa den kompetens du behöver i en framtid som innebär mindre verksamheter och fler konsulter:  

  1. Se över kursutbudet på marknaden
    Vad behöver du stärka upp? När konkurrensen om jobben hårdnar och verksamheter slimmas och effektiviseras kan du behöva vässa din kompetens inom nya områden för att vara konkurrenskraftig och behålla initiativet i arbetslivet.

  2. Öka kompetensen inom kommunikation, juridik och analys 
    Välj kurser eller konferenser som ger dig ökade kunskaper inom exempelvis kommunikation, juridik, analys, hur du startar eget, teknik eller olika ekonomiska system. Gå gärna en längre utbildning inom ekonomi, vill du fördjupa dig inom redovisning, löner, controlling eller specialisera dig inom ett specifikt område? Tänk på att ett diplom utgör ett bevis på din kompetens och väger tungt på ditt CV.

  3. Omvärldsbevaka 
    Håll dig ajour med hur det förändrade arbetsklimatet påverkar ditt och dina kollegors arbete. Omvärldsbevaka, följ bloggar, tidningar, sidor och grupper inom ekonomi för att hålla dig uppdaterad och för att rusta dig för framtidens arbetsmarknad för dig som arbetar på ekonomiavdelningen.

 

Det är lätt att tycka att framtiden känns osäker i och med att många arbeten rationaliseras bort eller förändras. Men det går inte att blunda för att ekonomibranschen är i förändring. Om du vill fortsätta vara en vinnare och positionera dig även i framtiden är det viktigt att ha koll på vad som händer, vilka trender som påverkar dig i ditt yrke och hur du går tillväga för att fortsätta vara konkurrenskraftig på en marknad som just nu förändras i snabb takt. 

Du behöver alltså rusta dig med ny eller fördjupad kunskap och inse att du inte tävlar mot tekniken, utan i stället ska få den att arbeta för dig. Det är viktigt att du satsar tid på att utveckla dig själv, ditt självledarskap, din kommunikation, din samarbetsförmåga och ditt kreativa tänkande. Alla mjuka värden blir viktigare när arbetsuppgifter automatiseras och roller inom ekonomi förändras. 

Få tips på hur du gör detta, hur du bli bättre på att nätverka, hur du vässar ditt CV och vilka kompetenser som kommer att efterfrågas i framtiden i vår handbok!

 

Ladda ner handboken