Du är här:

Skaffa rätt kompetens för framtiden - så här gör du

Lotta Eriksson

4 min 2019 - 01 - 15

Enligt Arbetsförmedlingens rapport ”Var finns jobben” som kom ut 2018, kommer det att vara hård konkurrens om jobben för exempelvis ekonomiassistenter och löneadministratörer på både kort och lång sikt. Genom att hålla koll på branschen och veta vilka kompetenser som krävs för dessa roller både idag och i morgon blir det lättare för dig att bli attraktiv på arbetsmarknaden trots konkurrensen. I det här inlägget delar vi därför med oss av några konkreta tips för hur du skaffar rätt kompetens för framtiden. 


- Vi har en teknisk utveckling som gör att antalet jobb för den här typen av  ekonomiyrken kommer att minska i framtiden, säger Marcus Löwing på Arbetsförmedlingen i rapporten ”Morgondagens medarbetare på ekonomiavdelningen”.  

 

Ladda ner vår handbok - "Handbok för dig som arbetar på ekonomiavdelningen"


Han säger också att även om digitaliseringen påverkar de flesta yrken så betyder det inte nödvändigtvis att alla jobb försvinner. Däremot kommer många arbetsuppgifter förändras över tid. Därför är det förstås viktigt att bredda och fördjupa sina kunskaper för att hålla sig attraktiv på arbetsmarknaden.

ben-white-148430-unsplash(tiny)-1


Och det låter både rimligt och enkelt – men hur gör man egentligen?


Här Är 6 konkreta tips för hur du kan stärka din kompetens och stå mer konkurrenskraftig i en tid av förändring:  

  • Omvärldsbevaka för att ligga i framkant - följ relevanta personer eller företag i  sociala medier, läs bloggar och andra forum. Prenumerera även på nyhetsbrev för att hålla koll på trender och få övrig inspiration. Leta fram några tidningar som bevakar ekonomiområdet och kontrollera om det finns några poddar som intresserar dig.

  • Nätverka – både i mänskliga möten och på sociala nätverk, som LinkedIn - världens största professionella nätverk som kan ge dig nya kontakter och tips på bra personer eller bra sidor att följa.

  • Utveckla din tekniska kunskap - lär dig mer om ekonomisystemen, ta dig an nya tekniska verktyg med nyfikenhet. Det går att bli expert på systemen och fungera som supportfunktion på jobbet, något som många ekonomiroller troligtvis kommer gå mer åt i framtiden. 

  • Försök att tänk mer konsultativt och analytiskt - många företag skalar ner sin ekonomifunktion och då gäller det att kunna fungera mer som en konsult och att kunna göra relevanta analyser.

  • Våga testa nya saker - utveckla din flexibilitet genom att göra saker utanför din ”comfort zone”. Se nya arbetsuppgifter som en rolig utmaning och var inte rädd för att testa nya saker. 

  • Kompetensutveckla dig – sök kurser och utbildningar som kan stärka ditt CV och ge dig ett kvitto på dina kunskaper - stärk exempelvis din kommunikativa och analytiska förmåga.

 

Omvärldsspana och ha koll på utvecklingen inom ekonomi

Det räcker inte längre med att ha siffersinne och gilla att arbeta med siffror! I den nya versionen av dig själv måste du också vara noggrann, strukturerad, vara stresstålig, anpassningsbar och kommunikativ. Du måste också ha en social förmåga, kunna samarbeta och ta initiativ. När vi närmar oss 2020 måste vi inse att det livslånga lärandet inte är en fluga, utan en överlevnadstaktik. Vi måste anpassa oss till ett yrkesliv där vi hela tiden lär oss nytt, egentligen oavsett vad vi jobbar med.

Det är hög tid att mer aktivt hålla koll på utvecklingen i branschen, bland annat för att veta vilken kompetens som efterfrågas. Kanske är det dags att börja fundera på kurser, konferenser, utbildningar eller seminarier som kan hjälpa till att stärka din kompetens? 

Vill du ha fler tips för hur du rustar dig för framtiden, vilka kompetenser som kommer bli viktigare och hur du nätverkar på bästa sätt? Ladda ner vår handbok! 


Ladda ner handboken