Du är här:

Skattereduktion för gåvor

Lotta Eriksson

3 min 2019 - 05 - 14

Från och med den 1 juli 2019 kan det åter bli aktuellt med skattereduktion med upp till 1 500 kr per år för penninggåvor som lämnas till ideell verksamhet. Det föreslår Regeringen i propositionen 2018/19:92.



Mellan 2012 och 2015 kunde företag  få skattereduktion för gåvor som lämnades till organisationer som Röda korset och Cancerfonden. Nu föreslår regeringen i en proposition att skattereduktionen för gåvor till ideell verksamhet och det därmed sammanhängande förfarandet med godkännande av gåvomottagare återinförs.

Återinförd skattereduktion för gåvor till ideell verksamhet, prop. 2018/19:92 (pdf 564 kB)

Vidare föreslås ett slopande av regleringen av när en särskild skattedeklaration för skatt enligt den numera upphävda lagen om skatt på vinstsparande med mera ska lämnas.

Enligt regeringen föranleder förslaget en ny lag om godkännande av gåvomottagare vid
skattereduktion för gåva samt ändringar i inkomstskattelagen och skatteförfarandelagen.

Naturligtvis gäller skattereduktionen bara för gåvor som lämnas till en gåvomottagare som godkänts av Skatteverket.

SRF-konsulten skriver i en artikel att underlaget för skattereduktion består av summan av de gåvor du lämnat under året. Varje gåva måste uppgå till minst 200 kr och ditt sammanlagda underlag måste uppgå till minst 2 000 kr. Din skatt reduceras då med 25 procent av underlaget upp till en maximal reduktion på 1 500 kr per år.

Enligt SRF är det svenska stiftelser, ideella föreningar och trossamfund som uppfyller vissa kriterier som kan ansöka om att bli godkända gåvomottagare. Utländska motsvarigheter ska också kunna bli godkända mottagare om de hör hemma inom EES-området.

En nyhet är att den som ansöker om att bli godkänd gåvomottagare inte ska behöva betala någon ansökningsavgift och en godkänd gåvomottagare inte betala någon årsavgift för godkännandet.


Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2019. Läs propositionen här!

Vill du hålla dig uppdaterad kring nyheter inom ekonomiområdet och läsa mer om de senaste trenderna? Prenumerera på vår Ekonomiblogg kostnadsfritt genom att klicka på rutan här nedan! Du kan själv välja när och hur ofta du vill få uppdateringarna!

 

PRENUMERERA PÅ BLOGGEN