Du är här:
  • Startsida
  • Ekonomiblogg
  • Skatteverket tipsar: undvik skattechock - lämna preliminär inkomstdeklaration

Skatteverket tipsar: undvik skattechock - lämna preliminär inkomstdeklaration

Lotta Eriksson

1 min 2020 - 11 - 17

Många företag som drabbats ekonomiskt på grund av coronapandemin har i år anpassat den preliminära skatt som ska betalas varje månad. Nu kan företagen se till att även 2021 års preliminärskatt blir rätt från början, skriver Skatteverket.

Företagare kan fram till den 30 november i år påverka 2021 års preliminärskatt genom att lämna in en preliminär inkomstdeklaration. Det skriver Skatteverket på sin hemsida. 

Görs inte detta så kommer preliminärskatten bland annat att grundas på de senaste uppgifterna om slutlig skatt. De senaste uppgifterna om slutlig skatt är för 2019.

– Företagare kan även när som helst ändra sin preliminärskatt, genom att göra en ny preliminär inkomstdeklaration när resultatet förändras, kommenterar Camilla Adebahr, sektionschef på Skatteverket.

Det angivna datumet, den 30 november i år, gäller alla de företag som har kalenderår som räkenskapsår, för att dessa ska få rätt preliminärskatt redan vid årets början.

Preliminär inkomstdeklaration lämnas enklast in genom Skatteverkets e-tjänst. I tjänsten finns en beräkningshjälp för att räkna ut resultat.

Skatteverket poängterar att den preliminära inkomstdeklarationen kan ses som en förtida inkomstdeklaration. Tanken är att den debiterade preliminärskatten så nära som möjligt ska motsvara den beräknade slutliga skatten.

Läs mer på Skatteverkets hemsida