Du är här:

Tidsbegränsad nedsättning av arbetsgivaravgifterna

Lotta Eriksson

2 min 2020 - 04 - 08

Arbetsgivare kan få sänkta arbetsgivaravgifter för maximalt 30 av sina medarbetare. Den sänkta avgiften gäller för lön upp till 25 000 kronor och för utbetalningar under perioden den 1 mars och 30 juni i år. Nedsättningen blir maximalt 5 300 kronor per anställd och månad.

Riksdagen har beslutat om en tidsbegränsad nedsättning av arbetsgivaravgifterna och den allmänna löneavgiften. Reglerna om nedsättning träder i kraft den 6 april och innebär att alla arbetsgivare kan begära nedsättning av arbetsgivaravgifterna för max 30 av sina anställda för utbetalningar som görs mellan den 1 mars till och med 30 juni i år.

Enligt Skatteverkets hemsida innebär detta att arbetsgivare bara betalar ålderspensionsavgiften (10,21 procent) på ersättning upp till 25 000 kronor per anställd och månad. För den del av ersättningen som överstiger 25 000 kronor betalas arbetsgivaravgifter på vanligt sätt.

Nedsättningen av arbetsgivaravgifterna per anställd blir cirka 5 300 kronor per månad förutsatt att den anställda får en ersättning på 25 000 kronor eller mer och att fulla arbetsgivaravgifter (31,42 procent) skulle betalats om inte nedsättningen gjordes.

Begäran om nedsättning görs genom att arbetsgivaren kryssar i fält 062 på arbetsgivardeklarationen ”Reducerad avgift för först anställd”.

De som redan har lämnat arbetsgivardeklaration för redovisningsperioden mars, innan de nya reglerna trädde i kraft, kan begära omprövning av arbetsgivardeklarationen, enklast genom att lämna in en ny arbetsgivardeklaration där man kryssar i fält 062 på individuppgiften för de anställda som man yrkar nedsättning för.

Läs mer på Skatteverkets hemsida!