Du är här:

Tillfället gjorde tjuven - nu berättar hon hur hon gjorde

Lotta Eriksson

4 min 2019 - 08 - 22

Det började i liten skala och eskalerade snabbt till fullödiga gigantiska bedrägerier. Joyti är den första att skriva under på att tillfället gör tjuven - nu berättar hon om hur hon lyckades stjäla 4,6 miljoner pund från sin arbetsgivare.

Joyti De-Laurey arbetade som vd-sekreterare på storbanken Goldman Sachs i slutet av 1990-talet och började - som av en händelse - att förfalska sin chefs signatur på en check. Snart var hon inne i ett ekorrhjul hon inte kunde kliva ur.

- Jag började inte med de här bedrägerier för att stjäla och jag tänkte inte fortsätta med det - men det var så enkelt och till slut blev jag fartblind, berättar hon.

Efter bara några månader hade hon lagt beslag på motsvarande 480 000 kronor, hon ändrade sin livsstil och köpte dyra kläder, utan att någon ifrågasatte det. Hennes chef hade stort förtroende för henne och lät henne sköta alla konton.

- Jag förde över pengar, ganska stora summor regelbundet. Det var ingen rocket science utan väldigt enkelt. Jag behövde inte adrenalinkicken det gav - men jag älskade den!

Så småningom greps hon, förmodligen för att hon blivit litet "slarvig".  Då hade hon tillskansat sig motsvarande 46 miljoner svenska kronor och polisen vägrade att tro att hon lyckats så väl.

Efter att ha avtjänat ett antal år i fängelse konstaterar hon att inget brott är värt fängelse, det största straffet av alla är att förlora friheten och att hon lider av hur hon sårat familj, vänner och kollegor.

- Bedragare har ingen gemensam profil; de finns bland män och kvinnor och i alla hudfärger, poängterar hon.

 

Fler spännande föreläsningar på samma dag

Joyti har kallats för "Bedrägeriernas Picasso" och kommer till Stockholm och föreläser på Financial Fraud Forum onsdagen den 25 september. Hör hennes historia och ta del av hur svenska företag och myndigheter arbetar för att motverka bedrägerier av olika slag.

 

Financial Fraud Forum arrangeras för andra året i rad och vänder sig till alla som arbetar inom bank och finans, som är ekonomichefer, kreditchefer, vd, controllers eller säkerhetsansvariga. På programmet står även följande:

  • Miljontals falska kontrolluppgifter hos Skatteverket - Pia Bergman
  • Vad har hänt sedan 2018? – chefsåklagare Stefan Lundberg från EBM och Annika Stenberg, generaldirektör på Bolagsverket möts även i år i ett samtalVory
  • Från svartabörshajar till "bankirer" - om rysk organiserad kriminalitet - Mark Galeotti, som nyligen kommit ut med sin bok "Vory - den ryska supermaffian" på svenska och som är expert på den ryska maffian
  • Penningtvätt och bedrägerier - ofta två sidor av samma mynt - Viveka Strangertz
  • Prevention, förebyggande och detektering av fraud på Nordea - Helena Wall
  • Varför har vi inte kommit längre – hur kan vi bygga ett samhälle som gör det svårare att "göra fel" - panelsamtal med antibedrägeriexperten Anders Björkenheim, Nicklas Lundh från Finanspolisen, Erik Wickman från Inet och Gareth Williams från Fico
  • När busen bär kostym - Jens Lapidus

 

Säkra din plats redan nu - läs mer och boka den här!