Du är här:

Tips för utvecklingssamtalet

Lotta Eriksson

4 min 2019 - 12 - 17

Utvecklingssamtalet ska hjälpa organisationen att lyfta blicken från vardagen och fokusera framåt och syftet med utvecklingssamtalet är att utveckla såväl medarbetare som verksamheten. Generellt utgår samtalen från verksamhetens behov och hur vi som medarbetare kan bidra på bästa sätt. Här berättar vi mer om utvecklingssamtalen.

Vill du kompetensutvecklas och bli bättre på det du gör - det ska du förstås lyfta på ditt utvecklingssamtal alldeles oavsett om du arbetar på en ekonomiavdelning eller någon annanstans i organisationen.

Med några enkla argument, ökar du chansen att få som du vill. Owe Marstorp, civilekonom och tidigare ekonomichef, delar gärna med sig av några tips - du kan exempelvis säga:

  • Jag ser att vi arbetar med rutiner som genom en kompetensinsats kan utvecklas och effektiviseras.
  • Jag känner att jag vill ta mer ansvar framöver och ser kompetensutveckling som en investering för detta.
  • Genom en utbildningsinsats skulle jag kunna hantera fler frågeställningar och avlasta mina kollegor.

 

Utvecklingssamtalen ska hjälpa företag och organisationer att  fokusera framåt och utveckla både medarbetare och verksamhet. Så här skriver organisationen Ledarna,  på sin hemsida:

"Utvecklingssamtalet är ett utmärkt tillfälle att lyfta fram möjligheter och problem i jobbet vilket kan förbättra arbetssituationen samt utveckla hela organisationen. Många uppskattar och ser värdet i dessa samtal men det finns både chefer och medarbetare som suckar djupt eller skruvar på sig när det är dags för årets utvecklingssamtal. Det kan exempelvis bero på att tidigare samtal inte har lett någon vart eller att samtalen upplevs som mycket tidskrävande".

Läs Ledarnas tips om utvecklingssamtalet här!


I en intervju på Adeccos hemsida harMichael Hållberg, som har arbetat med personal och ledarskap i över 20 år, tidigare sagt:

– I ett lyckat utvecklingssamtal har både chefen och medarbetaren fattat vad utvecklingssamtalet är till för och båda har lagt tid på att förbereda sig. Samtalet är strukturerat och det blir en bra dialog sinsemellan. I ett mindre lyckat samtal saknas oftast ordentlig förberedelse. Att istället använda sig av en standardmall med frågor blir sällan bra. Samtalet riskerar då att mer likna en intervju.


Det finns många goda viljor när det gäller utvecklingssamtal och enligt beteendevetaren och organisationskonsulten Kerstin Ljungström är utvecklingssamtalet ett av de viktigaste demokratiinstrumenten vi har på arbetsplatsen. Hon har intervjuats i tidningen Publikt och ger bland annat följande tips:

  • Förbered dig inför samtalet
  • Dela dina framgångar
  • Kom med egna förslag
  • Ge konkreta förslag på hur ni kan göra saker bättre
  • Se till att få feedback
  • Anteckna vad som sägs


Läs artikeln ur Publikt här

Utvecklingssamtal, karriärsamtalen, medarbetarsamtal och andra  kontinuerliga avstämningar är förmodligen här för att stanna och det kan vi alla dra nytta av. Vi måste bara förbereda oss, ta initiativ och anteckna det som sägs!

Läs mer om hur du kan förbereda dig och hur du exempelvis kan börja nätverka mer i "Handbok för dig som arbetar på ekonomiavdelningen". Du kan ladda ned den här nedanför!

 

LADDA NER HANDBOKEN