Du är här:

Tre kompetenser som behövs i krisen

Lotta Eriksson

3 min 2019 - 09 - 09

De närmaste åren kan komma att påminna om 1970-talskrisen, med tiotusentals som sägs upp. Det skriver den ekonomiska experten Claes Hemberg i en krönika i tidningen Finansliv.

 

"Det är stora krafter som nu vill förenkla och effektivisera världen. Näthandel, robotar och datateknik förändrar hur vi tänker, pratar och jobbar." Det konstaterar den ekonomiska rådgivaren Claes Hemberg i en krönika i Finansliv i början av september.

Han menar att dagens stora förändringar på många sätt liknar 1970-talskrisen, när gamla industrier lades ned inom varv, textil och stål.

I artikeln refererar Claes Hemberg bland annat till samtal som han har haft med svenska chefer. Där framträder en tydlig bild; cheferna väntar sig breda uppsägningar och några få nya nyckelrekryteringar samtidigt som de ska bygga en ny organisation.

Det innebär bland annat att generalister byts mot specialister och att exempelvis ekonomer och tekniker får gå. I stället söks datatekniker, trafikanalytiker, robotbevakare och sociala medier-medarbetare. Anställda kommer att få välja; byta jobb eller skola om sig.

I samtalen är det tre väldigt tydliga kompetenser som står högst i rang, berättar Claes Hemberg;

  1. Kritiskt tänkande. I den mer snabbfotade ekonomin behövs ett skarpt öga för självkritik. Hellre att verksamheten själv hittar brister än att en konkurrent gör en ny affär av samma insikt.
  2. Samverkan. Dagens konsument vill se mer av skräddarsytt och snabbt. Det ställer krav på att alla måste serva många olika kunder på just sitt personliga sätt, samtidigt och dygnet runt.
  3. Kreativitet. Leverantörer ska väcka, vidga, inspirera och utbilda kunden och dess ambitioner. Det handlar om att odla relationer som växer över tid.

Läs hela artikeln här!

Claes medverkar på konferens

Du vet väl att Claes Hemberg är en av föreläsarna på Ekonomi- och redovisningsdagen, torsdagen den 5 december på Berns i Stockholm?

Han kommer att göra en ekonomisk trendspaning i nutid och framtid. På programmet står också redovisnings- och skattenyheter inför 2020, penningtvätt och hållbarhetsredovisning. Dessutom kommer vi att få konkreta tips på proffsigt bokslutsarbete.

Programmet är i princip klart, du kan ta del av det och boka din plats här!