Du är här:

Trend: fler ekonomijobb försvinner när företagen omorganiserar

Lotta Eriksson

4 min 2019 - 02 - 12

Stora organisationer skalar ner och satsar mer på ett starkt varumärke. Det är en tydlig samhällstrend som tyvärr också påverkar stödfunktioner som ekonomi. Det är inte så att alla jobb försvinner men de kommer med största sannolikhet att förändras. Här får du veta mer om trenden kring ekonomijobben.

Det är inte bara digitaliseringen som ställer till det litet för dig som arbetar på en ekonomiavdelning. Det finns nämligen också en tydlig trend som kommer att påverka ekonomiarbetet framöver; en trend som funnits en tid men som växer sig allt starkare.

Ladda ner vår rapport - Morgondagens medarbetare på ekonomiavdelningen 

Det handlar om att större organisationer blir allt färre. Ett starkt varumärke är viktigare än att ha en stor och tung verksamhet. De stora organisationerna skalas ned, köps upp eller mynnar ut i fler mindre företag.


- Det här innebär att de stora organisationerna blir betydligt färre. Och när stora organisationer skalar ner ifrågasätts ofta stödfunktioner som ekonomi, förtydligar trendspanaren Kjell Lindström i rapporten ”Morgondagens medarbetare på ekonomiavdelningen”. 


Utveckla din konsultativa sida

Glädjande nog innebär den allt starkare trenden att stödfunktioner, som ekonomi, inte försvinner helt men arbetet måste förmodligen styras om i takt med förändringsarbetet.


Små företag klarar sig förstås inte själva på ekonomiområdet, utan kommer att behöva hjälp. Enligt Kjell Lindström kan det innebära att behovet av konsulttjänster ökar.

stress

Så när stora företag skalar ner försvinner kanske ditt arbete på ekonomiavdelningen faktiskt försvinner. Samtidigt ökar behovet av konsulter som behärskar ekonomiområdet.


- Jag tror att många som har den här typen av stödfunktion behöver förbereda sig på att sälja sina tjänster och jobba mer som egenföretagare, menar Kjell Lindström.


Och som konsult behöver du naturligtvis ha en stor organisatorisk förmåga, en förståelse för affären – och framför allt; du måste kunna ta betalt för dina tjänster, vilket kan vara en utmaning till att börja med.


- Det gäller att kunna sätta sig in i hela paketet, som det innebär att ha eget företag. Att lära sig viss juridik kopplat till eget företag kommer att bli ett måste. Det är också viktigt att ha en känsla för vad som händer i branschen, konstaterar Kjell Lindström.


Trender och tendenser inom ekonomi

Han har mångårig erfarenhet av organisationsförändringar och ger ut ett nyhetsbrev inom omvärldsbevakning, som heter ”noden trender”. Där beskriver han trender och tendenser inom organisation, ledarskap och personalarbete. En stor del av hans arbete som trendspanare, är att analysera vilka konsekvenser olika trender får.


Och en sak är säker; vår bransch är i förändring och vill du ta dig vidare i yrkeslivet och karriären måste du hålla koll på vad som händer i omvärlden, hålla dig fortsatt attraktiv och anställningsbar och skaffa dig konkurrensfördelar. Då blir du en vinnare även i framtiden. 

I vår rapport berättar vi mer om hur digitaliseringen påverkar arbetsuppgifterna på ekonomiavdelningen, vilka utmaningar som finns i vardagen och vad bland annat Arbetsförmedlingen tror om kompetensbehovet i framtiden!

 

Ladda ner rapporten