Du är här:
  • Startsida
  • Ekonomiblogg
  • "Utbildningen Diplomerad Controller ger dig en plattform, en verktygslåda och ett framtida nätverk"

"Utbildningen Diplomerad Controller ger dig en plattform, en verktygslåda och ett framtida nätverk"

Lotta Eriksson

4 min 2021 - 02 - 17

”Bra blandning mellan teoretiska delar och praktiska delar gjorde att man hela tiden höll engagemanget uppe”, ” Det var kompetenta föreläsare, bra upplägg och ett arbetssätt med pauser så att man aldrig hinner tröttna. Det är brett med många olika ämnen.” Så kommenterade ett par av kursdeltagarna sina erfarenheter när de diplomerats som controllers under fjolåret.

Tisdagen den 23 mars startar ännu en omgång av den populära utbildningen Diplomerad controller. Det är en anrik utbildning, som genomförts sedan 1998 men som hela tiden uppdateras med nya rön och kunskaper för att var relevant och aktuell.

- Utbildningen Diplomerad Controller ger deltagarna en plattform, en verktygslåda och ett framtida nätverk för att stärka sig inom området ekonomistyrning, utredningsmetodik och verksamhetsanalys, sammanfattar Owe Marstorp, kurssamordnare för utbildningen.

Controller är fortsatt ett bra yrke att satsa på; på ett års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att controllers har goda möjligheter till arbete, i stora delar av landet. Även på fem års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att controllers har goda möjligheter till arbete.

Det är framför allt den digitala utvecklingen med tillgång till stora datamängder och information som uppges påverka controllers arbetsmarknad positivt. Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass finns det cirka 13 000 anställda controllers i Sverige, varav cirka 54 procent är kvinnor och 46 procent är män. Majoriteten av jobben finns i Stockholms län.

Läs mer på Arbetsförmedlingens sida

Utbildningen Diplomerad controller, som är på tre dagar i månaden i sex månader – totalt 18 dagar, möter upp de behov som finns. Den omfattar bland annat nyckeltal, kassaflöde, kredithantering, kalkyler och hållbarhet – men framför allt ger den en introduktion och fördjupning inom ekonomisk analys, utredningsmetodik och konsultativt arbetssätt och ledarskap.

- Målet med Diplomerad controller är att man ska kunna utveckla både det framåtorienterade tänkandet, analys och beslutsunderlag som faktiskt bidrar till verksamheten och ledningens proaktiva målstyrning, förklarar Owe Marstorp.

- Det gör vi genom att vi presenterar och undersöker olika analysmodeller och arbetsmetoder för att öka förståelsen för - och utmaningen i - de olika praktikfallen. Under halva utbildningstiden genomförs delar av analys- och utredningsarbetet med handledning av kursledarna.


Diplomet är ett kvitto på kompetensen

Som controller kan man ju ha olika inriktning, till exempel vara affärsinriktad eller inriktad på redovisning och arbeta med bokslut, det vill säga verksamhetscontroller/business controller, redovisningscontroller/accounting controller eller finansiell controller/financial controller.

- Den röda tråden i utbildningen Diplomerad controller är att erbjuda deltagarna möjlighet att kliva in i en praktiskt fungerande controllerroll på sin arbetsplats, oavsett hur den ser ut, konstaterar Owe Marstorp.

Efter genomförd och godkänd utbildning får du som kursdeltagare ett värdefullt diplom som redovisar att du har genomfört en kompetensinvestering, där du både visat närvaro och resultat i linje med den framtida proaktiva controllerrollen.

- För många har diplomet varit en viktig faktor i den framtida karriärutvecklingen, säger Owe Marstorp.

Många av kursdeltagarna har genom åren framhållit kursledarnas kompetens, erfarenhet och pedagogiska ådra;
- Vi som är kursledare är själva aktiva i de olika rollerna som vi undervisar i. Vi vet att det vi tillhandahåller i utbildningen även kan tillämpas i praktiken, poängterar Owe Marstorp vidare.

- Vi brinner för att ge deltagarna de bästa förutsättningarna att lyckas i sin utveckling. Tillsammans med övriga deltagare i utbildningen får man tillgång till både bredd och djup i den framtida controllerrollen.

Det finns några platser kvar till starten den 23 mars! Läs mer om utbildningen Diplomerad controller här!