Du är här:

Utvecklingen för landets ekonomiassistenter

Lotta Eriksson

3 min 2019 - 10 - 23

Hur kommer ekonomiassistentens arbetsmarknad se ut i framtiden? Vad behöver jag som ekonomiassistent göra för att möta detta? Det berättar vi mer om här!



Många oroar sig lite för att automatisering och digitalisering ska konkurrera ut rollen som ekonomiassistent och det är onekligen så - som vi skrivit här på bloggen flera gånger tidigare - att konkurrensen hårdnar och digitaliseringen ställer nya krav.

- Om vi ser till hur det ser ut för till exempel ekonomiassistenter, kommer konkurrensen om de lediga jobben bli hård på både kort och lång sikt, summerar Marcus Löwing från Arbetsförmedlingen, i rapporten "Morgondagens medarbetare på ekonomiavdelningen".

- Det beror på att många söker sig till de här yrkena men också på att utbildningar om leder till arbeten som till exempel ekonomiassistent fortfarande är populära.

Rapporten slår också fast att den snabba utvecklingen och dagens teknik även ger många möjligheter. Det har ju till exempel aldrig varit så lätt att nätverka, omvärldsbevaka och uppdatera sig på de senaste trenderna som det är nu.

- Digitaliseringen kommer att påverka de flesta yrken på lång sikt genom att  många arbetsuppgifter förändras, fortsätter Marcus Löwing.


Bli bättre på att analysera och förklara


Så - vad ska en ekonomiassistent göra i framtiden? Enligt fackförbundet Unionen kommer framtidens ekonomiassisten handlägga ärenden, bearbeta och utreda avvikelser och fel, göra sammanställningar, beräkningar och avstämningar och dessutom informera om resultat.

Just förmågaEkonomiassistent_presenterarn att vara kreativ och kunna göra djupare analyser nämns ofta som viktiga kompetenser.

Arbetet på ekonomiavdelningen kommer förmodligen allt mer gå ut på att hitta kreativa lösningar, göra analyser och kunna förklara resultaten.

Därför rekommenderas ekonomiassistenter att fördjupa sin kompetens inom dessa områden. Det finns ju en lång rad ekonomiutbildningar både i Stockholm och på andra håll i landet.


Vill du veta mer om hur du ska förhålla sig till framtidens utmaningar? I "Handbok för dig som arbetar på ekonomiavdelningen" får du fler tips på hur du som ekonomiassistent uppgradera din kompetens för att stärka dina aktier på arbetsmarknaden.


Ladda ner den kostnadsfria Handboken, som också tipsar om hur du omvärldsbevakar och skapar en bra LinkedIn-profil, genom att klicka på knappen här nedan!

 

Ladda ner handboken