Nils Hallén är expert på rekrytering, en av författarna till boken "Rektytering och urval - Teori och praktik" och kursledare på Företagsuniversitetets kurs Kompetensbaserad rekrytering. Vi har bett honom berätta lite om rekryteringens utmaningar idag.
Som så många områden är rekrytering under kraftig omvandling. Våra traditionella metoder har visat sig vara dåligt underbyggda av forskning, och tekniken har samtidigt gett nya möjligheter till att använda både nya metoder, och att effektivisera våra processer. Kandidatupplevelsen har satts i fokus och möjligheten att mäta vad som faktiskt lönar sig har öppnat nya vägar. Här följer några trender som påverkar hur vi bygger moderna processer:
Traditionellt sett har rekryteringen börjat med en granskning av inkomna cv:n och personliga brev, oavsett tjänst. Men hur gör vi när kandidaternas cv:n ser ungefär likadan ut? Kan man egentligen gallra på ett rättvisande sätt genom att gå igenom personliga brev som innehåller olika typer av information beroende på vad kandidaterna väljer att ta upp? På flera håll försöker man lösa detta genom att helt enkelt ta bort personliga brev och ersätta dessa med urvalsfrågor som ger mer bedömningsbar information. Andra ersätter cv-granskningen med gallring på testresultat tidigt i processen. Men vilka är egentligen för- och nackdelarna med detta?
Användandet av både begåvningstester och personlighetstester har ökat kraftigt de senaste åren. Även användandet har förändrats i grunden, där det gammalmodiga sättet att använda testresultat som underlag för en diskussion har ifrågasatts för förmån för rent mekanisk bedömning tidigt i processen. Vad säger forskningen om detta?
Många organisationer har gått mot mera tydlig struktur med utgångspunkt från kompetensbibliotek, och gamla frågor som ”vilka är dina starka sidor” anses omoderna och ointressanta. Men vad är nästa steg? Hur kan strukturen hjälpa oss? Hur mycket struktur behövs? Och hur kan vi vara säkra på att vi bedömer svaren på ett korrekt sätt?
Även vårt sätt att ta referenser har börjat ifrågasättas. Är det verkligen bäst att göra det sent i processen? Hur många referenter ska vi ta? Är det bäst att göra det genom telefonsamtal, eller kan vi skicka formulär till referenterna? Forskningen säger en sak – våra traditioner en annan. Men hur ska vi göra i praktiken?
Det är en spännande tid att leva i för oss som rekryterar. Men det kräver att vi ifrågasätter det som vi alltid har gjort och ändrar både våra egna tankesätt och våra kandidaters!
Vill du veta mer och lära dig en metod som ökar dina möjligheter att verkligen hitta rätt person för jobbet? Företagsuniversitetet erbjuder den mycket efterfrågade och högt uppskattade tvådagarskursen "Kompetensbaserad rekrytering" med Nils Hallén och/eller Gunilla Andersson. Här hittar du info om kursen samt datum och bokning.