Du är här:

Åter succé för controller

Lotta Eriksson

14 min 2019 - 05 - 17


Fotografiska visade upp sig i sin prydno tisdagen den 14 maj när deltagarna på den årliga konferensen Controller anlände i solen och togs emot av Stefan, Åsa och Lotta från Företagsuniversitetet.

 

Efter frukostmacka och kaffe fick deltagarna på Controller en kort avisering av vad dagen skulle innehålla genom introt, där tre föreläsare summerade några kloka ord.

 

intro1

Controllers moderator i år var TV- och radioprofilen Henrik Johnsson, som med stor energi inledde konferensen och hälsade alla välkomna.

På fjolårets konferens beskrev experten Bjarte Bogsnes modellen beyond budgeting och deltagarna då ville ha mer information om ämnet. Därför rivstartade konferensen med två föreläsningar på temat.

Först gav Knut Fahlén från Ekan Management, en teoretisk bild av budgetlös styrning. Han förklarade att det är en modell som handlar om att tänka nytt kring hur vi leder verksamheterna.

Knut F

Han gav en kort historisk tillbakablick över hur modellen utvecklats från 1999, den litteratur som finns och hävdade att turbulens och osäkerhet kräver en mer dynamisk styrning.

Knut gav också exempel på ett antal företag som blivit mer resilienta och fått hävstångseffekter genom budgetlös styrning. Han menade att traditionell styrning de facto hindrar utvecklingen. Det handlar om att hela tiden anpassa sig, förklarade han. Deltagarna fick också hans senaste bok, Dynamic Management Strategy.


Läs Knuts presentation här!

Efter den teoretiska dragningen fick Martin Blåvarg, som är koncerncontroller på Handelsbanken, en chans att beskriva hur man jobbat med budgetlös styrning under många år.

Han talade inledningsvis om hörnpelarna i Handelsbankens affärsmodell, där mer nöjda kunder och lägre kostnader ska ge högre lönsamhet.

Det långsiktiga fokuset ligger på just lönsamhet, inte volymer, och på kunden, inte på produkten. Dessutom berättade han att företagsmålet om högre räntabilitet än konkurrenterna har uppnåtts i 47 år.

Martin B
Martin Blåvarg beskrev också bankens styrsystem och sade att utgångspunkten är decentralisering, det i sin tur kräver att lönsamhetsmålen bryts ned och blir tydliga på alla nivåer.

 

Modernt system på Axis

Efter en bensträckare med goda juicer och nätverkande fick Axis Communications Director of Business Control, Nina Altarac, ta till orda för att ge en bild av den transformering som sker i, det från början lilla entreprenörsdrivna, Lundaföretaget som numera är en global spelare av rang.

Nina A3

Hon menade sammanfattningsvis att en controller måste vara nära affären och stötta den. För ett och ett halvt år sedan startade en förändringsresa i Axis, där målet var att skapa förutsättningar för bättre kommunikation i teamet och med företagets olika enheter men också att få till en ökad förståelse för företagets affär och kultur.


- I dag har vi både bättre struktur och mandat och medarbetare som förstår att vi ska göra på ett annat sätt än det traditionella. De som jobbar i teamet nu är inte bara duktiga controllers, utan alla tycker genuint om människor och vill vara nära verksamheten och dela med sig, beskrev hon.

Modellen ”moderncontrolling@axis” har det senaste året etablerat sig, bland annat efter en stor utbildningssatsning i samarbete med EFL, rekryteringar och internt arbete.
- I dag har vi controllers i alla ledningsgrupper och en mycket gladare verksamhet, konstaterade Nina.

Läs Ninas presentation här

 

Är tid pengar?

När Nina avslutade sin föreläsning var det dags för lunch i Fotografiskas prisbelönta restaurang med magnifik utsikt över Stockholm. 

Fotografiska_utsikt_sommar

Direkt efter lunch vankades det ett samtal mellan Henrik Johnsson och Jenny Gentele, som är auktoriserad revisor och som för några år sedan startade ABC Revision tillsammans med en kompis.


- Jag jobbar med revisioner och revisioner handlar om att räkna tid. Innan hade jag jobbat för mycket och känt att det inte är hållbart i ett helt yrkesliv, jag skulle inte orka leva upp till mina egna krav på mig själv, berättade hon.


- Det finns en generell åsikt om att mycket övertid innebär stor framgång men antalet timmar säger ingenting om kvaliteten på det utförda arbetet. När vi startade eget satte vi agendan utifrån att vi inte vill jobba övertid.

- Vi uttryckte till vår personal att de ska vara på jobbet i åtta timmar om dagen, att de ska ta fika och äta lunch. De får inte jobba in någon tid. Vi bestämde också att vi skulle ta semester i juli och att ingen skulle ha en kompbank att ta av, beskrev Jenny vidare.

Jenny
- Nu stänger vi sex veckor på sommaren, vi har ingen sjukfrånvaro, vi är effektiva och arbetet har hög kvalitet, fortsatte hon - men medgav också att hon ibland känner att det är svårast att applicera övertidsförbudet på sig själv.


- Det här är ett arbete som pågår hela tiden och om någon måste jobba övertid så är det mitt fel och då måste det justeras. Jag tittar varje vecka över vad som ska göras och prioriterar så att det ska fungera för alla.

Planering är a och o för att det ska fungera, förklarade hon också;

- Det handlar om att planera, planera och planera och att vara tydlig i kommunikationen med kunden. Ibland måste vi våga säga att ”ja, vi kan leverera men inte förrän om ett par månader” eller till och med säga nej.


- Vi upplever att våra kunder har förståelse för den här processen och inser att de får en bättre leverans.

Bättre verksamhetsnytta med analyser

Efter det inspirerande samtalet med Jenny Gentele skulle Jonas Lindström från Bolagsverket ge en bild av hur myndigheten arbetar med BI, AI och dataanalys.

Jonas är enhetschef och driver och samordnar verksamhetsstyrning, planering och uppföljning. Han är också ansvarig för BI-plattformen och analysfunktionen.

Jonas
- BI tittar bakåt. AI tittar framåt, sammanfattade han och aviserade att dataanalys nu allt mer blir en del av kärnverksamheten.

Han beskrev hur machine learning, AI, fungerar och underströk att resan från att gå från BI till dataanalys och automatisering kräver tvärfunktionellt samarbete!


- Det är nyckeln till framgång att det inte blir en ”IT-fråga, en ”analytikerfråga” eller en ”verksamhetsfråga”, utan det handlar om att få ihop de olika kompetenserna, underströk han.


Jonas beskrev även olika programvaror som Bolagsverket använder för att bland annat samla in data och bygga modeller som bidrar till verksamhetsnytta.

Läs Jonas Lindströms presentation här

 

fikastund
Eftermiddagsfikat bjöd på kaffe, te, juice och godsaker i sann Fotografiska-anda och när det sedan var dags att återta sina platser runt de runda konferensborden var det också dags för Christina Bergman och Henrik Johnsson att sätta sig på de röda stolarna på scenen.

 

Christina

Christina Bergman är partner inom Deloittes konsultverksamhet och har en god inblick i hur digitaliseringen påverkar ekonomifunktionen. Det sägs ju att 90 procent av de jobb som finns i dag inte kommer att finnas om tio år. Hur påverkar det controller-rollen?


- Det är systemen som ska sköta all data men det är viktigt att man som controller skaffar sig analytisk kompetens och blir vän med digitaliseringen. Se inte digitalisering som ett hot, utan som en möjlighet, poängterade hon bland annat.


Enligt Christina Bergman kommer det att behövas en mix av hårda och mjuka kompetenser i framtiden. Om man jobbar med ett system måste man förstå tekniken, men man behöver inte kunna den på detaljnivå.

Några av hennes råd var:
•    Var ”teknik-fäig” – ha en teknisk känsla
•    Skaffa dig mer analytisk förmåga, det blir allt viktigare
•    Förstå affären – om 90 procent av jobben försvinner och tas över av maskiner måste du ändå kunna vara stimulerad på jobbet. Då måste du förstå siffrorna, kunna göra något av dem och kommunicera det till verksamheten
•    Förstå verksamheten på ett djupare plan – våga utmana och ifrågasätta lite mer och se framför allt runt hörnet.


Christina Bergman tror att det blir mer flexibla ledarroller framöver och att arbetsplatserna och teamen kommer att bestå av controllers, IT-specialister, verksamhetspersoner, en robot och någon frilansande specialist vissa perioder. Det blir med andra ord en ”agil” och flexibel miljö, vilket sätter helt andra krav på ledarna.


- Jag vet att  många tänker ”det där händer senare” men förändringen sker väldigt snabbt, vänta inte till nästa år.


- Jobba mer med egen kompetensutveckling nu, vänta inte på efterfrågan och att det skriks efter kompetens. Ligg steget före, rekommenderade hon.


- Har man kanske passerat 50 år och arbetat som controller i många år och dessutom plussar på med ny kompetens har man alla möjligheter till framgång framöver. Ta till er det nya; controllerrollen som den ser ut tillhör de 90 procent som ligger i farozonen men med ny kunskap blir man oslagbar! avrundade hon.


Vem säljer ni till och vem köper ni era tjänster av?

Om Christina pratade om Controllerrollen 3.0 så tog nästa föreläsare, Marie Lundberg, vd för Acronym Consulting, sikte på Kriminell 3.0.

Hon gav nämligen en crashcourse i penningtvätt och finansiering av terrorism - och förklarade bland annat att de brott som resulterar i ekonomiskt utbyte är potentiella förbrott till penningtvätt och att det även inkluderar de så kallade ”undandragandebrotten”, det vill säga att inte betala skatter, moms och andra avgifter.

Marie L
Marie Lundberg beskrev även penningtvättsprocessen, lyfte problemet med falska kontrolluppgifter, som är ett stort problem i Sverige, och framhöll samverkan som en stark framgångsfaktor.


- Vad kan du göra i din egen roll? Agera när du ser eller känner att något inte stämmer, fundera över vilka företag ni jobbar med. Gärningsmännen bildar gärna bolag så titta närmare på vem ni gör affärer med.
- Penningtvätt är ett stort internationellt problem men den utförs ofta lokalt och gärningsmännens favoritgrepp är att inte vara den ni tror de är!

Energirik avslutning

Efter en kort bensträckare drog en virvelvind upp på scenen, Alexander Grabner Jarlung, retorikexpert och seniorkonsult på Presentationsteknik.

Det gick inte att ta miste på hans passion för kommunikation. Han lät deltagarna göra ett par praktiska övningar för att underbygga sina teser och underströk vikten av ”varför”.

Vad är ditt eget ”varför” (varför berättar du något?) – och vad är andras ”varför” (varför vill de lyssna på det du har att säga?)

Alex GJ


Alex beskrev vad som händer i hjärnan när vi kommunicerar på olika sätt och hur ”ickeverbal kommunikation” fungerar.  

- Optimera er själva och träna så mycket som möjligt!
- När ni pratar med vem som helst i vardagen; sikta inte på att informera utan motivera i stället. När någon får en dos dopamin blir de med fokusorienterade på er, ökar sin minneskapacitet och blir intresserade av det ni vill berätta.


-  Det är inte talang att kommunicera, det är en teknik och den kan ni lära er! konstaterade han.

Därmed var Controller 2019 över och många deltagare valde att stanna på ”after conference” och mingla med varandra över ett glas vin eller en öl.

Några av reaktionerna efter dagen var:
”Spännande föreläsningar som inspirerade” och ”Inspirerande föreläsare och många ämnen som gav nya idéer samt "Allt var relevant och mycket handfasta tips".

mingelstund


Tack alla proffsiga föreläsare och vår moderator Henrik Johnsson och stort tack till alla er som kom denna vackra försommardag på Fotografiska i Stockholm!


Och vill ni ha tips på utbildningar som berör vissa av delarna som diskuterades under dagen får ni gärna gå in på får hemsida och läsa mer om exempelvis Diplomerad controller, Diplomerad redovisningsekonom eller om kurser inom kommunikation eller ledarskap!

 

Vill ni att vi ska hålla er uppdaterade kring nyheter inom ekonomiområdet kan ni kostnadsfritt prenumerera på våra blogginlägg här!

PRENUMERERA PÅ BLOGGEN